StoryEditor

Krátke správy

10.06.2003, 00:00

Index spotrebiteľských cien (CPI) v Českej republike v máji medziročne stagnoval po aprílovom znížení o 0,1 %. Medzimesačne ceny taktiež stagnovali po raste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom Český statistický úřad. Májová stagnácia spotrebiteľských cien v Českej republike prekonala očakávania Českej národní banky (ČNB), podľa ktorej za nízkou infláciou stoja nákladové položky. Májová inflácia medzimesačne i medziročne stagnovala, čo podľa centrálnej banky znamenalo miernu odchýlku od jej aprílovej prognózy mierneho poklesu. Pokračujúce nízkoinflačné prostredie naďalej odráža výrazne deflačný účinok českých i zahraničných nákladových vplyvov, ktorý sa vyčerpáva len pomaly, dodala ČNB. (SITA)

Európska mena dnes zaznamenala výraznejšie posilnenie po štúdii britského ministerstva financií o dosiahnutí výmenného kurzu 0,80 EUR/GBP. Posilneniu eura pomohli tiež správy o problémoch v manažmente 2. najväčšej americkej úverovej inštitúcie Freddie Mac. Euro počas dňa dosahovalo vysoké hodnoty, keď ekonomická verejnosť s napätím očakávala vyjadrenie britského ministra financií Gordona Browna o nepripravenosti Veľkej Británie k vstupu do Európskej menovej únii (EMÚ). Na americkom trhu sa euro oproti americkému doláru doobeda obchodovalo za 1,1762 USD/EUR, čo predstavovalo pre európsku menu oproti piatkovému záveru na Wall Streete posilnenie o 0,54 %. (TASR)

Slavia Capital Praha, dcérska spoločnosť Slavie Capital, a. s., o. c. p., Bratislava, zrealizovala vlani na českom trhu transakcie v celkovom objeme 3,36 mld. Kč. "Medzi najvýznamnejšie obchody Slavie Capital v Čechách patrili v minulom roku predaj 98,96-percentného balíka akcií Vítkovice Steel spoločnosti Osinek, poradenstvo Českej konsolidačnej agentúre a s ním spojený časovo náročný predaj 49 % akcií a pohľadávok Škoda holding," uviedla hovorkyňa Slavie Capital Andrea Vadkerti. Slovenská Slavia Capital hospodárila vlani s čistým ziskom 13,1 mil. Sk, v medziročnom porovnaní to predstavuje nárast takmer o 10 mil. Sk. (SITA)

Spoločnosť Transacty Slovakia, a. s., bývalé Autorizačné centrum Slovenska (ACS), zaznamenala v máji historicky najvyšší počet mesačných transakcií na úrovni 7,2 milióna. Prvýkrát tak počet transakcií prekročil 7 miliónov. Za prvých päť mesiacov tohto roka spoločnosť autorizovala a spracovala vyše 32 mil. transakcií na ATM bankomatoch a EFT POS termináloch. V porovnaní s vlaňajškom je to viac ako 20-percentný nárast. Nárast transakcií zapríčinilo zvýšenie počtu platobných kariet, ATM a EFT POS terminálov. V súčasnosti je na Slovensku približne 2,5 milióna platobných kariet, z toho v správe spoločnosti Transacty Slovakia takmer 1,2 miliona. Pričom na autorizačnú centrálu Transacty Slovakia bolo k 31. 5. 2003 pripojených 925 ATM bankomatov. Počet pripojených POS terminálov predstavuje 6 792. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 16:11