StoryEditor

Krátke správy

04.06.2003, 00:00

V rámci medzibankového platobného systému SIPS sa za päť mesiacov jeho prevádzky od 1. januára tohto roku uskutočnili transakcie v celkovom objeme 12,758 bil. Sk. Normálnych platieb bolo 37 mil., prioritných 6 500. Nový systém priniesol podľa guvernéra NBS M. Juska pokles nákladov, keď sadzby za platby päť- až šesťnásobne klesli. Sadzba za normálnu platbu je 0,25 Sk, za prioritnú 3,75 Sk. (SITA)

Úrad pre finančný trh (ÚFT) udelil v utorok spoločnosti Aegon licenciu na poskytovanie životného poistenia. Ako informovala zástupkyňa spoločnosti H. Rubintová, Aegon začne poskytovať finančné služby a uzatvárať poistné zmluvy už v druhej polovici tohto roka. Holandská poisťovacia skupina Aegon požiadal ÚFT o povolenie založiť na Slovensku svoju pobočku poskytujúcu služby životného poistenia v polovici januára tohto roka. (SITA)

Ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila hodnotenie dlhodobých devízových záväzkov Maďarska na stupni A mínus. Bez zmien ponechala aj hodnotenie krátkodobých záväzkov na stupni A-2, záväzky v domácej mene zostali na stupňoch A, A-1. Potvrdenie ratingu odráža odhodlanie Maďarska presadzovať štrukturálne reformy a politiku orientovanú na trhové hospodárstvo. (Reuters)
Centrálna banka nepovažuje za vhodné, aby kurz slovenskej meny ovplyvňovali pohyby na finančnom a kapitálovom účte platobnej bilancie. Kurz majú ovplyvňovať predovšetkým ekonomické fundamenty. Neopodstatnené zhodnocovanie výmenného kurzu by okrem nepriaznivého dosahu na konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky mohlo v budúcnosti znamenať aj určité obmedzenie pri plnení kritérií na vstup do eurozóny. (SITA)

V utorok sa index SAX mierne posilnil pod vplyvom akcií Slovnaftu a VSŽ o 1,25 %, resp. o 1,82 bodu na úroveň 147,68 bodu. Objem obchodov uzatvorených na BCPB pritom prudko klesol z pondelkových 1,174 mld. Sk na 564,4 mil. Sk. Akcie sa v pondelok na burze previedli za 75,2 mil. Sk. V priamych obchodoch sa na burze previedlo 130 222 akcií Inžinierskych stavieb Košice po 539,2 Sk, čo reprezentuje 28 % základného imania spoločnosti. (SITA)

Bankový sektor SR sa podľa guvernéra centrálnej banky M. Juska zlepšuje a stabilizuje. Banky na Slovensku mali vlani zisk 11,8 mld. Sk, takže medziročne vzrástol o 30 %. Kapitálová primeranosť dosiahla k 31. decembru minulého roka zhruba 21 %, pričom medzinárodne akceptovateľné kritérium je 8 %. V minulom roku vzrástla bilančná suma, výnosové aktíva a znížil sa podiel klasifikovaných úverových pohľadávok. (TASR)

Hlavným udalosťou na peňažnom trhu bol v utorok dvojtýždňový sterilizačný repo tender NBS, v ktorom banky prejavili dopyt 54,784 mld. Sk. Centrálna banka ho akceptovala v plnej výške pri minimálnom výnose 6,48 %, priemerný bol 6,49 % a maximálny 6,5 %. Podľa dílera ČSOB Miroslava Žužiča sa tak banky dostanú v stredu do mierneho podstavu likvidity. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 12:21