StoryEditor

Jusko chce rovnaké podmienky

21.05.2003, 00:00

Zaobchádzanie s krajinami kandidujúcimi na vstup do Európskej menovej únie (EMÚ) by podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Juska malo byť rovnaké ako s krajinami, ktoré už v EMÚ sú. Rovnaká interpretácia maastrichtských kritérií zo strany relevantných európskych inštitúcií by pritom pomohla krajinám pri stanovovaní národných stratégií. Guvernér tak reagoval na vyhlásenie komisára Európskej únie pre menové záležitosti Pedra Solbesa, ktorý sa v utorok vyjadril k zúženiu pásma, v ktorom sa môžu pohybovať kurzy mien kandidátskych krajín v rámci systému menových kurzov ERM II na plus/mínus 2,25 %. Jusko pritom poznamenal, že pôvodné pásmo 15 % by na apreciačnej úrovni malo byť výhodné pre krajiny usilujúce sa o vstup do EMÚ.
Zúženie pásma hovorí podľa analytika ING Bank Jána Tótha v neprospech skorého zavedenia spoločnej meny. Skorý prechod na euro by sa totiž stal výrazne drahším. Pre krajiny strednej Európy však podľa neho nie je problémom devalvácia, ale hlavne revalvácie, keďže pokračuje tlak na posilňovanie lokálnych mien. Dôvodom je podľa neho veľká rozdielnosť v cenových úrovniach a v produktivite. Keďže podľa návrhu Solbesa by mal byť tento priestor obmedzený maximálne na 2,25 %, takéto príliš presné zafixovanie meny môže podľa analytika viesť k veľkým tlakom na špekulatívne útoky na menu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 01:12