StoryEditor

Londýn zažil najväčšiu emisiu tohto roka

26.05.2003, 00:00

Napriek nepriaznivej situácii na európskom trhu úvodných emisií akcií zažila Burza cenných papierov Londýn najväčšiu emisiu v tomto roku. Postarala sa o ňu britská vodohospodárska spoločnosť Northumbrian Water Group, ktorá svoje akcie na burzu uviedla s cenou 100 pencí.
Akcie krátko po otvorení obchodovania vzrástli o 12 percent na 112 pencí, čo zodpovedá trhovej kapitalizácii v hodnote takmer jednej miliardy dolárov. V priebehu burzového dňa však akcia mierne zoslabla a deň napokon ukončila na úrovni 9,5 percenta nad otváracím kurzom. Ako sa na vyhlásenie Burzy cenných papierov Londýn odvoláva denník Neue Zürcher Zeitung, Northumbrian Water Group získal vďaka emisii kapitál v celkovej výške 389 miliónov libier. V minulom týždni pritom skupina medzinárodných investorov pod vedením najväčšej nemeckej komerčnej banky Deutsche Bank AG a investičnej skupiny Ecofin odkúpila od francúzskeho koncernu Suez 75-percentný podiel v Northumbrian Water Group. Emisia Northumbrian Water Group pritom predstavuje hneď dvojnásobný rekord. Ide totiž o najväčšiu tohtoročnú úvodnú emisiu londýnskej burzy a zároveň najväčšiu emisiu v rámci segmentu Alternatívneho investičného trhu (AIM), ktorý sa vyznačuje miernejšími vstupnými požiadavkami. Doteraz si skromné prvenstvo udržiavala skupina PRI Group, ktorá v rámci emisie v tomto segmente zarobila 131 miliónov libier. Makléri vysvetľujú záujem investorov o Northumbrian Water Group očakávanými zmenami v štruktúre hlavného segmentu londýnskej burzy a prijatím spoločnosti do indexu stredných akcií ešte v priebehu tohto roka. Podľa informácií nemeckého denníka Handelsblatt od začiatku tohto roka bolo na londýnskej burze uvedených 17 spoločností. Naproti tomu Frankfurt nad Mohanom, ktorý sa koncom 90. rokov stal najväčším európskym trhom pre úvodné emisie akcií, nezaznamenal zatiaľ ani jednu emisiu. V 1. štvrťroku 2003 boli v celej Európe uvedené na burzu len akcie v celkovej hodnote iba 625 miliónov USD, čo v medziročnom porovnaní zodpovedá prepadu až o 80 percent. Príčinou je prasknutie internetovej bubliny na kapitálových trhoch a bankroty mnohých bývalých obľúbencov búrz, ktoré zmrazili chuť investorov na nové úvodné emisie. Londýnska burza sa pritom už dlhší čas pokúša zvýšiť svoju príťažlivosť aj pre nové emisie akcií zahraničných firiem. Handelsblatt uvádza, že burza plánuje v nadchádzajúcich týždňoch predstaviť nové pravidlá, ktoré aj nemeckým akciovým spoločnostiam zjednodušia prístup na jej kapitálový trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:55