StoryEditor

Poľsko profituje z nízkej inflácie

19.06.2003, 00:00

Jaroslaw Sadkowski, riaditeľ poľskej firmy Kross z mesta Przasnysz, si šúcha ruky spokojnosťou: "Tohto roku sme už vyhrali." Za necelý polrok spoločnosť vyrobila 600 000 bicyklov, z čoho dve tretiny šli do západnej Európy. Podobne ako ďalšie podniky, i Kross profituje z nízkeho kurzu zlotého a z mimoriadne nízkej inflácie, ktorá je už dva roky prakticky zanedbateľná. "Naše fixné náklady sa za toto obdobie takmer nezmenili," pochvaľuje si riaditeľ terajší stav.
Ako oznámil štatistický úrad, v porovnaní s vlaňajškom dosiahla inflácia v máji len 0,4 percenta, čo bolo iba o trochu viac ako rekordných 0,3 % v apríli. Prognóza na tento rok sa pohybuje pri hranici 1,4 percenta (vlani 1,9 %). Takéto hodnoty sú pritom v transformujúcich sa stredo- a východoeurópskych krajinách skutočnou výnimkou. I samotní Poliaci ešte v polovici 90. rokov zápasili s ročnou infláciou až 30 percent. Profesor ekonómie Stanislaw Gomulka sa domnieva, že základom úspešného vývoja posledných dvoch rokov bola správna politika centrálnej banky. Ešte začiatkom roku 2001 referenčné úrokové sadzby dosahovali úroveň 19 percent, čo podľa jeho názoru dusilo konjunktúru. Podniky prepúšťali, nezamestnanosť sa zvyšovala. K tomu sa pridávala nadchádzajúca kríza v západnej Európe.
Od istého času varšavská centrálna banka úrokové sadzby znižuje, aj s ohľadom na konvergenčné kritériá a plánovaný poľský vstup do eurozóny. V súčasnosti dosahujú úrokové sadzby 5,5 %, pričom koncom júna sa predpokladá ich ďalšie zníženie. Rast hrubého domáceho produktu u našich susedov by mal v tomto roku podľa bývalého ministra financií Grzegorza Kolodka dosiahnuť 2,9 %.
Nízky kurz poľskej meny súčasne priam okrídľuje vývoz. Podniky zamerané na export sú motorom poľskej ekonomiky. V prvom štvrťroku 2003 vzrástli príjmy exportného sektora v porovnaní s vlaňajškom o úctyhodných 6,6 percenta -- a to aj napriek tomu, že hospodárska situácia v západnej Európe, dôležitom odbytisku poľských výrobkov, stále stagnuje. Kurz poľskej meny dosahuje v súčasnosti 4,43 zlotého za jedno euro. Exportéri si túto úroveň pochvaľujú, čo platí aj o spomínanom riaditeľovi firmy Kross. Jeho výrobky odoberá francúzsky diskontný obchodný reťazec Decathlon a dodávky sotva stačia. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:33