StoryEditor

Zisky slovenskej a českej koruny

23.05.2003, 00:00

V obchodovaní na slovenskom devízovom trhu udávali včera tón najskôr londýnske banky, ktoré predávali devízy. Nákupy slovenskej meny sa prejavili v jej postupnom, avšak miernom posilňovaní sa z otváracích 41,16 SKK/1 EUR (stred) na 41,10 SKK/1 EUR. V tomto pásme sa potom koruna obchodovala po celý deň, pričom živšiemu obchodovaniu chýbali impulzy -- domáce banky realizovali iba príkazy klientov a zahraničné banky neboli príliš aktívne. V závere obchodovania sa koruna oproti euru dostala na 41,14, takže v popoludňajšom obchodovaní takmer stratila dopoludňajšie zisky. Slovenskej mene sa včera darilo aj oproti americkej, koruna sa posilnila na 35,21 SKK/1 USD, keď dopoludnia začínala na 35,275 SKK/1 USD. V najbližších dňoch bude obchodovanie pravdepodobne pokojné a významnejšiu zmenu môžu priniesť iba výsledky obchodnej bilancie SR za apríl, ktoré majú štatistici uverejniť v budúcom týždni.
Včera sa oproti americkej mene darilo aj českej korune, ktorá otvárala na úrovni 27 CZK/1 USD, z ktorej sa dostala až na 26,75 CZK/1 USD. Popoludňajšia korekcia ju mierne stiahla, keď končila na 26,84 CZK/1 USD. Českej mene sa darilo aj oproti spoločnej európskej, keď sa posilnila na 31,35 CZK/1 EUR. Vzájomný výmenný kurz českej a slovenskej meny končil na 1,3117 SKK/1 CZK.
Za ziskami oboch korún -- slovenskej a českej -- oproti americkému doláru treba vidieť jeho straty oproti euru. Straty dolára treba pripísať aj reakcii trhov na vystúpenie Alana Greenspana pred americkým Kongresom v stredu, ktorý naznačil možnosť ďalšieho zníženia základných úrokových sadzieb. To by ešte prehĺbilo už aj teraz dosť veľký úrokový diferenciál Fedu a Európskej centrálnej banky. Dolár sa pod negatívny tlak dostal aj preto, že nočný pád eura motivoval investorov zvýšiť nákupy európskej meny, pretože očakávali obnovenie rastu jej výmenného kurzu. Napriek tomu však euro oproti doláru zostalo pod 1,1745 USD/1 EUR, čo je jeho štvorročné maximum. Na prekonanie tejto hranice potrebuje trh zrejme silnejší impulz.

Slovenský peňažný trh vo štvrtok charakterizovala veľmi pokojná atmosféra. Bankový sektor je v podstave likvidity a nedostatok zdrojov musí získavať refinancovaním z Národnej banky Slovenska prostredníctvom jednodňových repo obchodov, ktoré sa odhadujú na 6 až 8 mld. Sk. Banky si tak naďalej zabezpečujú kumulatívny nadstav plnenia povinných minimálnych rezerv 102,81 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:32