StoryEditor

Krátke správy

19.06.2003, 00:00

Švajčiarska banka UBS AG zníži počet pracovníkov v oblasti investičného bankovníctva zhruba o 3 %, keď príjmy z obchodovania s akciami a iných aktivít investičného bankovníctva zaznamenali pokles. Šiesta najväčšia banka na svete o tom informovala v stredu. UBS prepustí približne 500 zamestnancov v rôznych regiónoch a funkciách vo svojej investičnej divízii donedávna známej ako UBS Warburg, ktorá momentálne zamestnáva 16 tis. osôb. Hovorca UBS v Londýne nevylúčil ďalšie prepúšťanie, ak sa trhové prostredie nezlepší. V prvom kvartáli sa príjmy UBS z investičného bankovníctva znížili medziročne o 6 % na 894 mil. CHF. (SITA)

České maloobchodné tržby sa v apríli medziročne reálne zvýšili o 5,9 %. Po očistení o sezónne vplyvy však rast tržieb dosiahol 3,7 %. V apríli sa tak zrýchlila dynamika maloobchodných predajov, pretože v marci rástli tempom 1 %, vo februári 4,3 % a v januári 3,5 %. V stredu o tom informoval Český statistický úřad. Pri maloobchodných predajcoch, ktorí ponúkajú zmiešaný tovar, sa zvýšili tržby o 10 %. Špecializovaní predajcovia potravín evidovali 8,4-percentný nárast a predajcovia nepotravinárskeho tovaru rast len o 0,7 %. (SITA)

Európsky štatistický úrad Eurostat potvrdil, že medziročná inflácia eurozóny dosiahla v máji 1,9 %. Medzimesačne zostali spotrebiteľské ceny na nezmenenej úrovni. Eurostat o tom informoval v stredu. Analytici predpokladali, že úrad potvrdí medziročnú infláciu na 1,9 % a medzimesačne očakávali stagnáciu. V apríli dosiahla medziročná inflácia 2,1 %. Ceny energií klesli v máji medzimesačne o 2 % a v medziročnom porovnaní boli vyššie o 0,7 %. Jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý je očistený od volatilných nákladov na energie a nespracované potraviny, vzrástol medzimesačne o 0,1 % a medziročne o 2 %. (SITA)

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila rating nemeckej leteckej spoločnosti Deutsche Lufthansa AG pre dlhodobé nadradené nezabezpečené úvery na Baa2 z úrovne Baa1, pričom potvrdila rating pre krátkodobé záväzky na úrovni Prime-2. Ratingový výhľad je stabilný. Rozhodnutie o ratingu je zavŕšením procesu revízie, ktorý sa začal 21. marca 2003. Zníženie ratingu dlhodobých záväzkov odzrkadľuje očakávanie, že firma bude z krátkodobého až strednodobého hľadiska čeliť oslabeniu tvorby cash flow. (SITA)

Centrálne banky a vlády by mali konzultovať a konať spolu, ak dolár bude na devízových trhoch ďalej klesať, resp. ak sa jeho pokles zrýchli. Informoval o tom riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Horst Köhler. "Ak hrozí akútna menová kríza, rozhodnutia sa dajú urobiť rýchlo, v priebehu niekoľkých hodín," povedal Köhler a dodal, že je zatiaľ predčasné odpisovať dolár, ktorých sa v uplynulých mesiacoch oslaboval oproti euru. "Krátkodobé perspektívy ekonomického rastu sú v Spojených štátoch amerických výrazne lepšie ako v eurozóne. Spojené štáty americké budú aj naďalej motorom pre rast svetovej ekonomiky z dlhodobého hľadiska," povedal Köhler. (SITA)

Podľa ruského premiéra Michaila Kasianova môže ruská ekonomika pri zachovaní súčasnej miery investícií a rastu miezd expandovať v tomto roku rýchlejšie, ako bolo pôvodne plánované. "Pokračujúci rast investícií a rast osobných príjmov o viac ako 10 % môže zapríčiniť, že ruská ekonomika v tomto roku vzrastie až o 5 %," vyhlásil Kasianov na tlačovej konferencii. Prvotné predpovede o tohtoročnom ekonomickom raste predpokladali 3,5- až 4,4-percentný rast. Po vysokej výkonnosti ruskej ekonomiky v prvých štyroch mesiacoch tohto roka však boli upravené na 4,6 %. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:46