StoryEditor

Myslím, teda bývam ...

28.10.2005, 00:00

Pagina: LÍDRI NÁRODNEJ EKONOMIKY 2005

Rozmýšľať nad vlastnou strechou nad hlavou je určite príjemná, ale do istej miery náročná vec. Aby sme pri tom na niečo dôležité nezabudli, určite nie je na škodu, ak nám pri našom rozhodovaní má kto poradiť, najlepšie rýchlo a optimálne našim možnostiam.
Časy poradovníkov na sídliskové byty sú minulosťou, súčasný "záujemca" o bývanie nepotrebuje podplácať úradníkov na bytovom podniku a pritom nemať tušenia, kam sa nasťahuje.
Šéfka rezidenčného developmentu Skanska CZ, Naděžda Ptáčková, vníma posun v myslení a potrebách ľudí predovšetkým z hľadiska svojej profesie:
--
Pri výbere bývania sú zákazníci náročnejší, žiadajú kompletné služby a servis. Doprajú si čas, aby jednotlivé projekty porovnali. Rozhodujú sa dlhšie, no o to zodpovednejšie. Určujúci je, samozrejme, aj región, v ktorom žijú.

Aké možnosti a hranice má rezidenčný development?
--
Zo skúseností môžem potvrdiť, že v každom prípade záleží na lokalite. Napríklad veľmi špecifický trh je v Prahe. Pochopiteľne to súvisí s veľkou koncentráciou investorov, developerov a vyššou kúpnou silou obyvateľstva. V regiónoch trh s bytmi nie je ani zďaleka nasýtený, a teda ponúka pre nás nové možnosti. No pri rozhodovaní sa, či budeme v týchto oblastiach aktívni, musíme uvažovať aj nad tým, v akom pomere budú naše vstupné náklady a samotná rentabilita.

Čo slovenský trh?
--
Rozhodne je pre nás zaujímavý. Na Slovensku sa totiž stavia približne 1 500 bytov ročne, čo je deväťkrát menej ako u nás, a zároveň nie celkom zodpovedajúce možnostiam slovenského trhu. To, že slovenský a český trh v tejto oblasti je rozdielny sa prejavuje nielen v objeme výstavby, ale aj v oblasti financovania. U nás sú bežné až 100-percentné financovania prostredníctvom hypotekárneho úveru, ponuky finančných produktov niekoľkých významných bánk či stavebných sporiteľní. Novinkou je u nás napríklad Hypotéka Skanska, ktorá je svojimi špecifickými podmienkami veľmi výhodná práve pre tých, ktorí si vyberú bývanie z našej ponuky. Som rada, že sme na Slovensku otvorili vlastnú realitnú kanceláriu, čo naši partneri vnímajú veľmi pozitívne. Príjemný pre zákazníka bude určite fakt, že sa oň realitka kompletne postará -- u nás si vyberie bývanie, uzatvorí s nami zmluvu a rovnako zariadime všetko potrebné vrátane klientskych zmien.

A sme pri zákazníkoch. Akému druhu bývania všeobecne dávajú prednosť? Čo potrebujú?
-- Predovšetkým potrebujú bývať s čo najmenšími starosťami pri vybavovaní a kvalitne -- v dobrej lokalite s vyhovujúcim dopravným spojením a občianskou vybavenosťou v dostupnej vzdialenosti. Na trhu s bytmi je konkurencia naozaj veľká, a teda i široká ponuka. Silný je i dopyt. No dnešní klienti sa s kúpou veľmi neponáhľajú. Oveľa viac zvažujú ponuku za ponukou, rozhodne viac počítajú. Už dávno neplatí, že si väčšina z nich kúpi byt iba na základe toho, že videli jeho plány. Jednoducho chcú stavbu "svojho" bytu vidieť na vlastné oči. Byty sa predávajú dobre, no pomalšie. V poslednom čase u nás vzrástol záujem o rodinné domy, a to v oveľa rozpracovanejšej podobe, akú ponúkajú satelitné mestečká. Reagujeme aj na tento trend. Ponúkame niekoľko projektov rodinných domov, napríklad Mandavu pri Štiříne alebo v Černošiciach.

Za pozornosť stoja projekty, ktoré sa stavajú pod značkou "Zdravé bývanie".
-- Určite. "Zdravé bývanie" je vlastne koncept, ktorý zahrňuje súbor interných pravidiel a zásad, ktorých postupná integrácie a dôsledné dodržiavanie smerujú k nášmu cieľu -- stavať domy s minimálnym dosahom na životné prostredie a súčasne zabezpečiť dobré sociálne podmienky. Od návrhu až po realizáciu rešpektujeme špecifiká prírodných podmienok, myslíme na relax a aktívny odpočinok obyvateľov našich domov, snažíme sa byť ohľaduplní k občanom so zníženou pohyblivosťou, nezabudli sme ani na triedenie odpadu.
Stavby s touto "značkou" sa stavajú výhradne z materiálov, ktoré spĺňajú ešte prísnejšie kritériá bezchybnosti, ako určujú všeobecné normy. Bývať napríklad v pražskej rezidenčnej štvrti Botanica je absolútne "zdravé".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cesko-slovensko, menuAlias = cesko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:42