StoryEditor

Palestínsky prezident M. Abbás pricestoval na návštevu Ruska

31.01.2005, 09:49

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás pricestoval v nedeľu na dvojdňovú návštevu Ruska.
M. Abbása dnes prijme ruský prezident Vladimir Putin, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Alexij II.
Po predchádzajúcej návšteve Abbása v Jordánsku a Egypte je to jeho prvá cesta vo funkcii palestínskeho prezidenta do Európy.
Podľa palestínskeho veľvyslanca v Moskve Chiriho al-Uridiho má Abbásova návšteva Moskvy veľký význam vzhľadom na úlohu Ruska a na jeho "pevné a principiálne postoje" pri riešení konfliktu na Blízkom východe.
Abbás prichádza na návštevu Ruska v čase oživených nádejí na mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, keď iba niekoľko týždňov od jeho nástupu do funkcie sa výrazne zmenila celková atmosféra v regióne a v súčasnosti sa pripravuje stretnutie Abbása s izraelským premiérom Arielom Šaronom, ktoré by sa malo uskutočniť začiatkom februára.
Podľa hovorcu ruského ministerstva zahraničných vecí Alexandra Jakovenka Abbás prikročil k rozhodným opatreniam v záujme reformy palestínskych inštitúcií vrátane bezpečnostných služieb a zastavenia aktivít extrémistov a teroristov.
Rokovania M. Abbása v Moskve sa zamerajú aj na dvojstranné rusko-palestínske vzťahy, situáciu v Iraku a na problematiku demokratizácie a reformy na Blízkom východe, dodal Jakovenko.
Abbás v rámci svojej súčasnej cesty navštívi ešte Turecko a Švajčiarsko.
2 vr juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 17:53