StoryEditor

Kmeň H5N1 atakuje Európu

16.02.2006, 17:14
Výskyt vysokopatogénneho kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1 dnes potvrdili vo viacerých európskych krajinách. Ako informovala slovinská vláda, výsledky testov z talianskeho laboratória v Padove potvrdili, že mŕtva labuť objavená na predmestí Mariboru na severe Slovinska bola nositeľom smrteľného kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1.

Výskyt vysokopatogénneho kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1 vo štvrtok potvrdili vo viacerých európskych krajinách. Ako vo štvrtok informovala slovinská vláda, výsledky testov z talianskeho laboratória v Padove potvrdili, že mŕtva labuť objavená na predmestí Mariboru na severe Slovinska bola nositeľom smrteľného kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1. Slovinské úrady v okruhu troch kilometrov od miesta nálezu vyhlásili ochranné pásmo, ako aj 10-kilometrovú zónu sledovania.
Aj mŕtva hydina nájdená na juhovýchode Rumunska mala pozitívne výsledky testov na prítomnosť vírusu H5N1. Informoval o tom vo štvrtok šéf rumunského Národného úradu pre zdravie zvierat Gabriel Predoi. Na potvrdenie výsledkov lokálnych testov vzorky mŕtvych vtákov z dediny Vlahni zašlú na budúci týždeň do referenčného laboratória Európskej únie v britskom Weybridgi. Vlahni je v poradí už 30. dedinou postihnutou vírusom vtáčej chrípky.
V Nemecku minister poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľa Horst Seehofer informoval, že typ vírusu vtáčej chrípky objavený u mŕtvych labutí z ostrova Rujana v Nemecku je kmeň, ktorý je mimoriadne patogénny a môže byť smrteľný pre človeka, teda kmeň H5N1.
V snahe zabrániť šíreniu tohto vysoko patogénneho vírusu krajiny prijímajú preventívne opatrenia. Rakúske úrady nariadili v tzv. rizikových oblastiach izolovaný chov hydiny. Nariadenie vstúpilo do platnosti v stredu o polnoci a vzťahuje sa na domáce chovy v blízkosti veľkých riek a jazier. V okolí miesta objavu mŕtvych labutí pri jazere v juhorakúskom meste Graz utvorili monitorovaciu zónu, v ktorej platí nariadenie o chove hydiny v uzavretých priestoroch. Rakúska ministerka zdravotníctva Maria Rauchová-Kallatová však vo štvrtok uviedla, že neexistuje potreba nariadiť izolovaný chov hydiny v celej krajine. "Izolovaný chov v celej krajine nariadim, ak mi experti povedia, že je to nevyhnutné," povedal Rauchová-Kallatová.
Chorvátsko vo štvrtok rozšírilo zákaz dovozu živej hydiny a hydinových produktov okrem Slovinska, Bulharska, Grécka a Talianska aj na Nemecko, Rakúsko a Maďarsko. V pondelok Chorvátsko informovalo, že Chorvátsky veterinárny inštitút testuje vzorky z ôsmich mŕtvych labutí, ktoré objavili cez víkend. Výsledky testov budú známe čoskoro.
Niektoré krajiny si dnes vydýchli potom, čo testy nepreukázali výskyt smrteľného vírusu na ich území. Prítomnosť vírusu nepreukázali výsledky testov troch mŕtvych labutí nájdených na poľskom pobreží Baltského mora neďaleko mesta Krynica Morska. "Testy nepreukázali, že by vtáky boli nositeľmi vírusu" a pravdepodobne zomreli prirodzenou smrťou, uviedla hovorkyňa mesta Gdansk Anna Dyksinska.
Vo štvrtok v Maďarsku nepotvrdili výskyt druhého ohniska choroby, keď podľa všetkého príčinou smrti jedenástich labutí nájdených pri rieke Dunaj na maďarsko-slovenskej hranici bola bakteriálna infekcia, a nie vtáčia chrípka. Informoval o tom vo štvrtok hlavný veterinár Miklós Súth. "Výsledky úvodných testov ukazujú, že pre extrémne nízku hladinu Dunaja labute neboli schopné nájsť si vhodnú potravu, čo viedlo k oslabeniu ich imunitného systému a pravdepodobne zahynuli na bakteriálnu infekciu," uviedol Súth. Pre definitívne potvrdenie príčiny úhynu veterinári vykonajú ďalšie testy.
Európska únia trvá na prísnom dodržiavaní preventívnych opatrení zameraných na zabránenie šírenia choroby. Mohol sa o tom presvedčiť grécky farmár z polostrova Chalkidiki na severe krajiny, ktorý za ignorovanie nariadenia o izolovanom chove hydiny dostal od gréckych úradov pokutu 6 000 eur. V Grécku mali pozitívne výsledky testov na prítomnosť H5N1 štyri labute a jedna hus z ostrova Skyros v Egejskom mori.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:19