StoryEditor

Rokovania o iránskej jadrovej kríze pokračujú

17.01.2006, 18:00

O iránskej jadrovej kríze za zatvorenými dverami rokujú predstavitelia stálych členských štátov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka. Veľká Británia, USA, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko rozhodujú o mimoriadnom zasadnutí Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá môže záležitosť postúpiť Bezpečnostnej rade. Nemenovaný diplomatický zdroj z Londýna v pondelok uviedol, že predvolanie Iránu pred BR OSN pre jeho jadrový program je "hotová vec". "Rusko s tým už súhlasí. Zmenilo názor," povedal. "Čína ešte trochu váha, ale predvolanie pred Bezpečnostnú radu je už hotová vec."
Irán vzápätí v utorok opäť varoval, že ak bude jeho jadrový program predložený BR OSN, preruší dobrovoľnú spoluprácu s MAAE. Iránsky vyslanec pri MAAE Alí Asgar Soltaníja zároveň zdôraznil, že rozhodnutie Iránu obnoviť jadrový výskum je "nezvratné". "Už som nedávno povedal, že ak sa iránsky jadrový program dostane z MAAE do Bezpečnostnej rady, vláda v súlade so zákonom ukončí dobrovoľnú spoluprácu," vyhlásil. Dodal, že tento krok zahŕňa aj obnovenie určitých aktivít súvisiacich so spracúvaním jadrového paliva, ktoré Irán dobrovoľne prerušil. Irán tiež podľa neho prestane dodržiavať dodatkový protokol k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, ktorý dáva inšpektorom MAAE viac právomocí.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok naznačil, že Moskva nie je pripravená predložiť iránsku otázku na BR OSN. Čína takisto žiada o urovnanie záležitosti, pričom vyzvala Teherán na návrat k rokovaniam s Veľkou Britániou, Francúzskom a Nemeckom. Lavrov však zároveň zdôraznil, že Irán nemá šancu obnoviť rokovania s EÚ, ak sa nevráti k moratóriu na obohacovanie uránu, ktoré prerušil tento mesiac. "Všetky strany musia zachovať trpezlivosť a urobiť všetko pre obnovenie negociácií medzi Iránom a tromi krajinami EÚ," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Kchong Čchuan. Lavrov zároveň uviedol, že sankcie nie sú najlepší spôsob riešenia iránskej jadrovej krízy.
Rusko a Čína sú pod silnejúcim tlakom USA a EÚ, ktoré požadujú, aby sa iránskym jadrovým programom zaoberala BR OSN. Ruský prezident Vladimír Putin ale v pondelok vyzval na opatrnosť a zdôraznil, že Teherán ešte stále môže prijať ponuku Moskvy, aby sa urán pre iránske jadrové elektrárne spracovával na území Ruska. Podľa iránskeho veľvyslanca v Moskve Golamrézu Ansárího islamská republika ruskú ponuku stále zvažuje a považuje ju za konštruktívnu. Podľa Lavrova Irán urobil "určitý pokrok" pri vyjasnení pochybností súvisiacich s jeho jadrovými aktivitami. "Irán ale musí spraviť viac ako doteraz," dodal ruský minister.
Veľká Británia deklarovala v utorok otvorenosť k rokovaniam s Iránom o vyriešení krízovej situácie s cieľom vyhnúť sa predloženiu sporného jadrového programu na BR OSN. Hovorca britského premiéra Tonyho Blaira zároveň zdôraznil, že dohoda by bola reálna len v prípade, ak sa Irán zaviaže dodržiavať medzinárodné záväzky. V súvislosti s možnosťou obohacovania uránu na ruskom území uviedol, že Británia plán zvažuje. "Naším ideálnym východiskom je diplomatické riešenie," povedal.
Na návštevu Moskvy v utorok pricestovala skupina izraelských bezpečnostných expertov, ktorí budú s ruskými predstaviteľmi rokovať o iránskom jadrovom programe. Návštevu inicioval pred dvoma mesiacmi premiér Ariel Šaron. "Izrael nikdy nedopustí, aby sa zbrane hromadného ničenia dostali do rúk režimov, ktoré ohrozujú existenciu židovského štátu," vyhlásil v utorok úradujúci izraelský premiér Ehud Olmert. Podľa Olmerta je diplomatické vyriešenie krízy ešte stále možné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:43