StoryEditor

Prepustili muža, ktorý sa pokúsil zabiť Jána Pavla II.

12.01.2006, 10:23

Turecký atentátnik Mehmet Ali Agca, ktorý sa v roku 1981 pokúsil zavraždiť pápeža Jána Pavla II., bol vo štvrtok po štvrťstoročí strávenom vo väzení prepustený na slobodu. Polícia do akcie zapojila desiatky svojich príslušníkov. Stovky ľudí sa zhromaždili pred istanbulským väzením, aby Agcu pozdravili. Niekoľko televíznych staníc vysielalo jeho prepustenie naživo.
"Mehmet Ali Agca je vzorom pre každého, kto miluje turecký národ," vyhlásil jeden z jeho podporovateľov Seyfi Yilmaz. "Je hodnotným človekom." Bežní občania však na prepustenie muža, ktorý sa stal "najneslávnejším" Turkom, reagovali so znechutením. "Vraha, ako je on, ktorý poškvrnil imidž Turecka, nemali prepustiť," myslí si univerzitný študent Deniz Ergin.
V Turecku bol Agca väznený za iné trestné činy potom, čo ho z Talianska vydali po 19 rokoch väzenia za streľbu na pápeža a jeho vážne zranenie. Justícia rozhodla, že sa na neho vzťahuje amnestia z roku 2002 a miernejšie posudzovanie niektorých činov po vlaňajšom prijatí nového trestného zákona.
Agca, vtedy 23-ročný krajne pravicový militant, spustil paľbu na pápeža 13. mája 1981 na rímskom Námestí sv. Petra, keď hlava katolíckej cirkvi išla na audienciu v otvorenom automobile. Pápež utrpel vážne zranenie brucha a podrobil sa rozsiahlej operácii. Pápež neskôr Agcu navštívil vo väzení a útok, ktorého motív zostal záhadou, mu odpustil. Údajná účasť vtedajšej komunistickej bulharskej a sovietskej spravodajskej služby sa nikdy nedokázala. Po vydaní do Turecka v roku 2000 Agcu uväznili za dve lúpeže, ktorých sa dopustil v 70. rokoch a za vraždu tureckého redaktora Abdiho Ipekciho v roku 1979.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:24