StoryEditor

Bushovú na posvätných miestach v Jeruzaleme obklopili protestujúci Židia a Arabi

23.05.2005, 09:23
Autor:
TASRTASR
Židovskí i moslimskí protestujúci obklopili dnes dve z najposvätnejších miest v Jeruzaleme, ktoré počas cesty po Blízkom východe navštívila prvá dáma USA Laura Bushová. Desiatky židovských nacionalistov, požadujúcich prepustenie v Spojených štátoch odsúdeného špióna Jonathana Pollarda, a miestnych reportérov museli od Bushovej pri Múre nárekov fyzicky držať izraelskí policajti a americkí agenti.

Po vložení lístka do pukliny v múre a krátkej prestávke Bushovú odviezli za prísnych bezpečnostných opatrení k susediacemu Skalnému dómu, mešite v komplexe, ktorí moslimovia nazývajú Harám aš-Šaríf a židia Chrámovou horou.
Keď Bushová po prehliadke vychádzala z mešity, z davu znova zadržiavaného policajtmi na ňu palestínsky veriaci zakričal: "Nie ste tu vítaná. Prečo obťažujete našich moslimov? Ako sa opovažujete sem prísť?"
Demonštrácie na oboch miestach ukázali, "aké emocionálne miesto to je, keď ideme z každého z týchto veľmi, veľmi svätých miest k ďalšiemu", uviedla Bushová neskôr v predjordánskom Jerichu. Podľa Adnana Hussajního, riaditeľa islamského fondu spravujúceho komplex, kde leží Skalný dóm a mešita al-Aksá, Bushová uviedla, že takéto incidenty sa môžu odohrať kdekoľvek.
Prvá dáma USA, ktorej cesta má čiastočne za cieľ prispieť k zmierneniu protiamerických nálad v regióne, sa v Jerichu stretla s poprednými palestínskymi ženami, vrátane ministeriek a poslankýň. Povedali jej, že hlavnou prioritou je vyvíjať tlak na Izrael, aby zrušil cestovné obmedzenia narúšajúce život v palestínskych oblastiach. USA sa podľa nich musia ujať aktívnejšej roly pri snahe ukončiť izraelskú okupáciu a vytvoriť palestínsky štát.
Bushová uviedla, že Američania urobia čo môžu v mierovom procese, no aj obe strany konfliktu sa musia rovnako angažovať za dosiahnutie mieru. "Žiada si to tiež úsilie tunajších ľudí, Palestínčanov a Izraelčanov, aby prišli k rokovaciemu stolu," dodala. Predtým sa zišlo na rozhovoroch s manželkou izraelského prezidenta Gilou Kacavovou a ďalšími poprednými Izraelčankami.

01 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cholesterol a zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:03