StoryEditor

Arabská tlač víta iracké voľby

31.01.2005, 09:52

Denníky arabských krajín Perzského zálivu dnes pozitívne uvítali nedeľňajšie voľby v Iraku a ocenili Iračanov za to, že išli k volebným urnám aj napriek hroziacemu nebezpečenstvu z pokračujúcich útokov.
Gulf News, denník Spojených arabských emirátov, vo svojom úvodníku napísal, že aj napriek tým najťažším okolnostiam sa Iračania zúčastnili volieb v miliónoch - v nádeji, že získajú moc nad svojou budúcnosťou. "Dnes skladáme poctu obyvateľom Iraku... Zajatí vo vojnovej zóne medzi okupačnými silami a brutálnym povstaním sa rozhodli ísť voliť," napísal denník.
Saudskoarabský denník Arab News v úvodníku poukazuje na to, že deň irackých volieb "sa ani len nepriblížil ku krviprelievaniu, pred ktorým varoval (líder militantov) Abú Musáb az-Zarkáwí". Niet pochýb, že mnohí zostali zo strachu doma, no našťastie bolo oveľa viac tých, ktorí chceli, aby ich hlas bolo počuť, a prišli k voľbám, dodáva denník.
"Odvaha ísť voliť, keď existuje jednoznačná šanca, že sa nevrátia domov, je skutočné vlastenecké hrdinstvo, aké našťastie musí prejaviť len veľmi málo ľudí vo veľmi málo krajinách," oceňuje odvahu Iračanov Arab News.
Saudskoarabské denníky prinášajú v súvislosti s irackými voľbami aj zmiešané reakcie saudskoarabských akademikov a podnikateľov. Niektorí reagovali slovami, že hlasovanie poznamenalo veľa hrubých chýb a tým zdegradovalo demokraciu, zatiaľ čo iní iracké voľby ocenili a vyzdvihli, že už samotný krok usporiadať voľby bol dôležitý, i keď ich načasovanie a organizácia malo svoje tienisté stránky.
Kuvajtský denník Kuwait Times poukazuje na skutočnosť, že voľby - nech už je ich výsledok akýkoľvek - sú len začiatkom dlhej a ťažkej cesty k stabilite, ktorá bude musieť zvíťaziť nad násilím a politickým zmätkom.
Saudskoarabské noviny Saudi Gazette citujú analytikov, ktorí označili prvé slobodné voľby v Iraku za pozitívny krok. "Násilie, ktoré sprevádzalo iracké voľby, určite ovplyvní ich dôveryhodnosť, no najdôležitejšia je tu samotná skúsenosť," citovali noviny mienkotvorného komentátora Husajna Šubokšiho.
3 zt juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 20:49