StoryEditor

Filipínska prezidentka zrušila výnimočný stav

03.03.2006, 08:24

Filipínska prezidentka Gloria Arroyová v piatok zrušila výnimočný stav potom, čo ju jej bezpečnostní poradcovia uistili, že nebezpečenstvo prevratu sa znížilo. Prezidentka to oznámila v televíznom prejave.
Výnimočný stav Arroyová vyhlásila v piatok minulý týždeň, aby potlačila sprisahanie s cieľom uskutočniť prevrat, do ktorého boli údajne zapojení nespokojní vojaci, komunistickí povstalci a civilní politickí oponenti prezidentky. Predstavitelia polície, súdnictva a armády vo štvrtok uviedli, že budú odporúčať zrušenie mimoriadnych opatrení, pretože situácia sa normalizovala. Podľa opozície a občianskych aktivistov vyhlásenie výnimočného stavu narušilo politické slobody v krajine. Vyjadrili znepokojenie zo série zadržaní bez zatykača, zákazu zhromaždení a prehliadok redakcií kritických novín.
Filipínske úrady obvinili z pokusu o zvrhnutie prezidentky najmenej 51 príslušníkov opozície a armády. Medzi obvinenými sú aj piati ľavicoví poslanci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:57