StoryEditor

Centrálna časť hurikánu Wilma dorazila na mexickú riviéru

21.10.2005, 17:55
Autor:
TASRTASR
Hurikán Wilma priniesol dnes zúrivý vietor a dažde do známych karibských letovísk v Mexiku, kde vyvracal stromy, zaplavoval ulice, spôsobil výpadky prúdu a uväznili tisíce turistov v plných úkrytoch. Podľa amerického Národného hurikánového centra mohutná "stena" okolo jadra hurikánu zasiahla dopoludnia (miestneho času) ostrov Cozumel, odkiaľ Wilma pomaly prejde severne po riviére polostrova Yucatán a neskôr sa obráti na východ k Floride.

Hurikán Wilma priniesol dnes zúrivý vietor a dažde do známych karibských letovísk v Mexiku, kde vyvracal stromy, zaplavoval ulice, spôsobil výpadky prúdu a uväznili tisíce turistov v plných úkrytoch.
Podľa amerického Národného hurikánového centra mohutná "stena" okolo jadra hurikánu zasiahla dopoludnia (miestneho času) ostrov Cozumel, odkiaľ Wilma pomaly prejde severne po riviére polostrova Yucatán a neskôr sa obráti na východ k Floride.
Odborníci varujú, že hurikán štvrtej kategórie by mohol neskôr v priebehu dňa spôsobiť na pevnine katastrofické škody. S vetrom s rýchlosťou 230 kmh je Wilma silnejšia ako hurikán Katrina v čase, keď v auguste zasiahol južné pobrežie USA, kde zahynulo vyše 1200 ľudí.
Na Kube, ležiacej 220 kilometrov východne od mexického mesta Cancún, evakuovali pred Wilmou takmer 370.000 ľudí po tom, ako si jej vyčíňanie na Haiti a Jamajke vyžiadalo najmenej 13 obetí na životoch.
Meteorológovia uviedli, že Wilma by mohla na západ Kuby priniesť až meter zrážok a asi polovicu z tohto množstva v iných častiach ostrova a na Yucatáne.
Pomalý pohyb hurikánu, asi deväť kilometrov za hodinu, oddialil jeho predpokladaný príchod na Floridu na pondelok. Vyvolal však obavy, že na Yucatáne napácha počas celého víkendu o to väčšie škody. Jeho veľké "oko" by tiež mohlo nad pevninou prechádzať niekoľko hodín, čo by mohlo zmätených obyvateľov viesť k predčasnému odchodu z úkrytov.
Po zatvorení letísk vo štvrtok večer zúfalých turistov, ktorí sa neúspešne snažili dostať na posledné lietadlá, previezli do preplnených núdzových úkrytov. Asi 20.000 turistov ostalo v úkrytoch a hoteloch na pevnine južne od Cancúnu, ďalších 10.000 až 12.000 v samotnom meste.

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzinárodný cestovný ruch odolal
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. apríl 2024 15:11