StoryEditor

Kmeň vírusu H5 potvrdili v Maďarsku

16.02.2006, 08:04

Predbežné výsledky testov na vzorkách z tiel troch mŕtvych labutí, ktoré našli na juhu Maďarska, preukázali prítomnosť chrípkového vírusu kmeňa H5. V stredu o tom informovala Európska komisia. Vzorky z nálezov v Báčsko-malokumánskej župe odoslali na ďalšie testovanie do referenčného laboratória Európskej únie v britskom Weybridgi. Maďarské úrady v mieste nálezu okamžite zaviedli ochranné opatrenia. Ďalšie podozrivé prípady však v stredu hlásili aj z okolia mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom.
Ako informoval maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, vstup do dvoch susedných dedín pri hraniciach so Srbskom a Chorvátskom bude obmedzený najmenej tri týždne. Zakázaná je preprava vtákov, peria a akéhokoľvek tovaru v tejto súvislosti. "Táto choroba doteraz postihla výlučne divé vtáky migrujúce cez Maďarsko," povedal premiér. "Našim hlavným cieľom je zabrániť rozšíreniu tejto nákazy na maďarské hospodárske chovy a domáce zvieratá."
Šéf maďarského veterinárneho úradu Miklós Suth uviedol, že ďalších 11 mŕtvych labutí našli v stredu pri meste Ostrihom, ktoré susedí so slovenským Štúrovom. Výsledky testov by podľa neho mali byť dostupné v priebehu týždňa.
Choroba si od roku 2003 vyžiadala najmenej 88 obetí na ľudských životoch v Ázii a Turecku a museli pre ňu utratiť asi 140 miliónov kusov hydiny. Prípady výskytu smrteľne nebezpečného vírusu H5N1 naposledy potvrdili v Bulharsku, Grécku, Nemecku, Rakúsku, Slovinsku a Taliansku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:09