StoryEditor

Uverejňovanie karikatúr prehĺbi bojkot dánskych výrobkov

02.02.2006, 12:10
Včerajšie publikovanie dánskych karikatúr proroka Mohameda vo francúzskych a nemeckých médiách, pre ktoré sa Dánsko dostalo do sporu s islamským svetom, môže podľa ministra zahraničných vecí Pera Stiga Moellera ešte viac zhoršiť súčasný bojkot dánskych výrobkov v islamských krajinách.

Včerajšie publikovanie dánskych karikatúr proroka Mohameda, pre ktoré sa Dánsko dostalo do sporu s islamským svetom, môže podľa ministra zahraničných vecí Pera Stiga Moellera ešte viac zhoršiť súčasný bojkot dánskych výrobkov v islamských krajinách.
"Možno očakávať, že bojkot sa bude rozširovať. Stále sú krajiny, ktoré sa ešte tejto otázke nevenovali v piatkových modlitbách, no a v tejto situácii kresby zverejnili aj v krajinách ako Francúzsko, Nemecko a Rakúsko," povedal Moeller pre ekonomický denník Bouersen. "Toto môže veci ešte zhoršiť," dodal minister.
Diplomatický spor medzi Dánskom a islamským svetom vznikol v septembri minulého roka po tom, ako najčítanejší dánsky denník Jyllands-Posten uverejnil dvanásť karikatúr proroka Mohameda. Do redakcie časopisu vtedy prišiel spisovateľ, ktorý sa sťažoval, že nemôže nájsť nikoho, kto by sa odvážil ilustrovať jeho knihu o prorokovi Mohamedovi. Redakcia následne vyhlásila súťaž a dvanásť uverejnených obrázkov je výberom z toho, čo im prišlo do redakcie. Pobúrenie medzi moslimami vzniklo preto, lebo už samotné zobrazovanie Alaha a jeho prorokov považujú za rúhanie, ktoré je o to závažnejšie, ak ide o karikatúru.
Zo solidarity sa v januári k dánskemu denníku pripojil aj nórsky kresťanský časopis Magazinet, ktorý obrázky proroka Mohameda vykresleného s turbanom z časovanej bomby a so zápalnou šnúrou publikoval na svojej internetovej stránke. Reakciu moslimského sveta včera opätoval francúzsky denník France-Soir a nemecký Die Welt. Poukazovali tým na dôležitosť slobody prejavu a protestovali proti náboženskej netolerancii, ktorá podľa francúzskeho denníka nepatrí do sekularizovanej spoločnosti.
Okrem bojkotu dánskych výrobkov v Saudskej Arábii sa v islamskom svete pália dánske zástavy. Proti zverejneným karikatúram protestovali tento týždeň tisíce Palestínčanov. Radikálna frakcia strany Fatah Jásirove brigády vyhlásila, že Dáni a Nóri v krajine nie sú vítaní. Viacerí ministri vyzvali dánsku vládu, aby denník za karikatúry potrestala. Pomstu za uverejnenie obrázkov v stredu sľúbil i čečenský povstalecký veliteľ Šamil Basajev. Sýria si povolala svojho veľvyslanca v Kodani na konzultácie, aby informoval o tom, aké kroky v tejto súvislosti podnikla dánska vláda. Ministerstvo zahraničných vecí Dánska svojich občanov na Blízkom východe vyzvalo, aby vzhľadom k rastúcemu napätiu "preukazovali mimoriadnu ostražitosť".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:08