StoryEditor

Británia mení imigračný systém

07.03.2006, 16:17

Vysokokvalifikovaní pracovníci z krajín mimo Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru budú môcť od polovice budúceho roka jednoduchšie vstupovať do Veľkej Británie. Umožní to nový imigračný systém, ktorého podrobnosti v utorok zverejnila britská vláda. Zmeny sa však nebudú týkať utečencov a žiadateľov o azyl.
"Chceme, aby študenti prišli študovať na naše univerzity a chceme vysokokvalifikovaných pracovníkov, ktorí sú potrební pre našu ekonomiku," povedal prostredníctvom videokonferencie premiér Tony Blair indickým študentom. "Chceme však predísť zneužívaniu imigračného systému," dodal Blair.
Nový program vytvorí bodový systém, ktorý by mal sprehľadniť imigračný proces. Žiadatelia budú dostávať body na základe viacerých kritérií, vrátane jazykových znalostí. Vysokokvalifikovaní pracovníci ako lekári, inžinieri či finanční experti získajú povolenie na vstup aj bez pracovnej ponuky. Menej kvalifikovaným pracovníkom - napríklad učiteľom a zdravotným sestrám - povolia vstup do krajiny podľa situácie na trhu práce. Situácia sa výrazne sťaží pre najnižšie kvalifikovaných imigrantov, a to aj tých, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na území Veľkej Británie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:47