StoryEditor

Tymošenková si je istá návratom na premiérsky post

28.03.2006, 16:04

Bývalá ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková po úspechu v parlamentných voľbách nepochybuje o svojom návrate do funkcie. Prezident Viktor Juščenko nemá inú možnosť ako vymenovať ju za premiérku. Alternatívou je návrat promoskovských síl, čo by bola "politická samovražda", povedala Tymošenková v utorok v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica. "Prezident si musí vybrať: alebo ja alebo Viktor Janukovyč ako premiér. V druhom prípade by sa rozhodol pre politickú samovraždu - možnosť zblíženia medzi Juščenkom a Janukovyčom je nulová," konštatovala jedna z hlavných postáv ukrajinskej oranžovej revolúcie Tymošenková.
V nedeľných voľbách podľa odhadov a čiastkových výsledkov zvíťazila Strana regiónov promoskovského lídra Viktora Janukovyča so ziskom takmer 30 percent hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil Blok Júlie Tymošenkovej s 23-percentnou podporou. Našu Ukrajinu lídra oranžovej revolúcie Viktora Juščenka podporilo okolo 15 percent voličov.
Bývalých spojencov Juščenka a Tymošenkovú vyniesla k moci oranžová revolúcia na konci roka 2004. Ich spoluprácu poznačili ostré konflikty a necelý rok po víťazstve prezident Juščenko Tymošenkovú odvolal z postu premiérky. Tymošenková sa má s Juščenkom stretnúť v utorok. Na obnovenie spolupráce sa pozerá optimisticky a tvrdí, že "základné problémy sú už odstránené". "Sme v procese prípravy jasného dokumentu, ktorý zverejníme," dodala Tymošenková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:30