StoryEditor

Alternetíva ku Kjotu aj s podporou USA a Číny

12.01.2006, 08:24
Šesť štátov sa vo štvrtok v Sydney dohodlo na novej zmluve zameranej na boj proti globálnemu otepľovaniu. Ázijsko-tichomorské partnerstvo pre čistý vývoj a klímu (USA, Čína, Austrália, India, Japonsko a Južná Kórea) vyhlásilo, že fosílne palivá podporujú ich ekonomiky a ešte dlho budú realitou. Austrália a USA prisľúbili podporiť tento program sumou vo výške 127 miliónov USD.

Šesť štátov vrátane USA a Číny sa vo štvrtok v Sydney dohodlo na novej zmluve zameranej na boj proti globálnemu otepľovaniu, pričom uviedli, že ich ekonomiky budú aj naďalej stáť na fosílnych palivách. Ázijsko-tichomorské partnerstvo pre čistý vývoj a klímu, ku ktorému patrí aj Austrália, India, Japonsko a Južná Kórea vyhlásilo, že boj proti globálnemu otepľovaniu je dôležitý, no nemá ohroziť ekonomický rast. Austrálsky minister zahraničných vecí Alexander Downer povedal, že nové partnerstvo, ktoré je alternatívou ku Kjótskemu protokolu, ponúka prelomový model medzinárodnej spolupráce pre klimatické zmeny a energetickú spoluprácu.
"Fosílne palivá podporujú naše ekonomiky a ešte dlho budú realitou," uviedli ministri šiestich krajín. Podľa týchto krajín je to dôvod, prečo treba spolupracovať na vývoji a implementácii technológií, ktoré umožnia používať fosílne palivá pri nižších emisiách. Predstavitelia štátov tiež uvažujú o zriadení centra pre energetickú a technologickú spoluprácu, ktoré by malo vytvoriť energetický audit.
Zástupcovia štátov vytvorili osem skupín zložených z predstaviteľov vlády a súkromných podnikov, ktoré budú pracovať na znížení emisií v najviac znečisťujúcich odvetviach. Pracovné skupiny budú pokrývať vývoj čistejšej energie získavanej z fosílnych palív, ako aj získavanie zdrojov obnoviteľnej energie.
Austrália a Spojené štáty prisľúbili podporiť tento program sumou vo výške 127 miliónov USD, ktoré sa majú použiť najmä na vývoj technológií výroby ekologicky čistejšej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:48