StoryEditor

Mučenie v irackých väzniciach napriek sľubom pokračuje

06.03.2006, 18:32

Irackí väzni sú napriek sľubom Spojených štátov amerických po škandále vo väznici Abú Ghurajb stále vystavovaní mučeniu. Uvádza sa to v správe medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI), ktorú zverejnili v pondelok. Autori poukazujú na to, že mnohé zo známych prípadov sa odohrali v zariadeniach pod irackou správou. "Od prenechania právomocí v júni 2004 boli hlásené mnohé prípady mučenia a zlého zaobchádzania so zadržiavanými v zariadeniach kontrolovaných irackými orgánmi." Americká armáda reagovala tvrdením, že so všetkými väzňami sa zaobchádza v súlade s medzinárodnými konvenciami a irackým právom.
Organizácia so sídlom v Londýne sa odvoláva na tohtoročné rozhovory s bývalými väzňami, príbuznými terajších a právnikmi. Tie podľa nej preukázali, že týranie nepoľavuje ani po odhaleniach z väznice Abú Ghurajb spred troch rokov. "Od Abú Ghurajbu mnohonárodné sily a zvlášť Spojené štáty sľúbili, že zabezpečia ochranu," povedala hovorkyňa AI Nicole Choueiryová. "Ale (nedostatočná) právna ochrana je stále prekážkou" v dodržiavaní ľudských práv zadržiavaných, dodala.
Fotografie z roku 2003, ktoré ukazujú mučenie irackých väzňov v bagdadskej väznici Abú Ghurajb, vyvolali celosvetové pobúrenie. Škandál sa skončil potrestaním viacerých amerických vojakov nižších hodností. Bývalí väzni teraz podľa AI tvrdia, že v irackých zariadeniach ich bili plastovými káblami, dostávali elektrické šoky a museli stáť v zaplavenej miestnosti, zatiaľ čo vodou prechádzal elektrický prúd.
Správa s odvolaním sa na internetovú stránku americkej armády uvádza, že podľa novembrovej štatistiky v irackých vojenských väzniciach zadržiavali 14 tisíc osôb. Armáda minulý rok informovala o svojom zámere investovať 50 miliónov dolárov do rozšírenia kapacity na 16 tisíc väzňov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 15:28