StoryEditor

Hamas spochybňuje odhady výsledkov parlamentných volieb

26.01.2006, 07:19

Palestínske teroristické hnutie Hamas v stredu večer spochybnilo odhady výsledkov parlamentných volieb, podľa ktorých v nich zvíťazilo hnutie Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Predstavitelia Hamasu tvrdia, že podľa ich vlastných odhadov získali v parlamente absolútnu väčšinu kresiel.
"Podľa vlastných výpočtov vyhral Hamas viac ako 50 kresiel v legislatívnej rade," uviedol predstaviteľ Hamasu na Západnom Brehu. Iní vysokopostavený príslušník tejto teroristickej organizácie v Pásme Gazy uvádza, že Hamas získal vyše 70 zo 132 postov legislatívnej rady. "V súvislosti s výsledkami sa Hamas stretne s Abú Mazenom (prezývka palestínskeho lídra Mahmúda Abbása) na konzultáciách o podobe budúcej politickej spolupráce," uviedol.
Podľa doteraz zverejnených odhadov zvíťazil v stredajších palestínskych parlamentných voľbách vládny Fatah nad Hamasom rozdielom siedmich percent. Podľa Palestínskeho centra pre politiku a výskum so sídlom v Ramalláhu získal Fatah zhruba 42 a Hamas 35 percent hlasov voličov. Podľa odhadov ramalláhskej Bir Zeit University získal Fatah 46,4 a Hamas 39,5 percenta hlasov. Ak by sa tieto odhady ukázali ako pravdivé, Fatah by získal 63 z celkového počtu 132 kresiel v palestínskom parlamente. Hamasu by pripadlo 58 a zástupcom ostatných strán jedenásť kresiel. Na treťom mieste skončila podľa odhadov volebných výsledkov strana Tretia cesta bývalého palestínskeho ministra financií Saláma Fajjáda. Toto politické zoskupenie sa podľa analytikov môže stať jazýčkom na váhach a zohrať dôležitú úlohu pri formovaní budúcej vlády.
Západ a najmä samotný Izrael dúfajú, že v budúcej vláde nebude mať Hamas zastúpenie. Táto teroristická organizácia požadujúca zlikvidovanie Izraela by bola ešte väčšou prekážkou mierového procesu, akou je doteraz. "Američania a Európania hovoria Hamasu, že buď budete mať zbrane, alebo vstúpite do legislatívnej rady. My hovoríme, že budeme mať aj zbrane aj legislatívnu radu. Medzi nimi niet kontradikcie," povedal ešte v deň volieb hlavný kandidát za Hamas Ismaíl Haníja a naznačil, že teroristické metódy hnutia sa po vstupe do parlamentu veľmi nezmenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 13:41