StoryEditor

Britský politik chce vylúčiť Irán z MS vo futbale

13.01.2006, 15:59

Podľa popredného britského politika by sa Irán nemal zúčastniť na Majstrovstvách sveta vo futbale 2006 z dôvodu obnovenia jeho kontroverzného jadrového programu. Ako konzervatívny poslanec Michael Acram v piatok povedal, jeho vylúčenie z tejto najväčšej futbalovej súťaže "by bolo veľmi jasným signálom Iránu, že medzinárodné spoločenstvo neakceptuje jeho konanie."
"Bolo by to nepríjemné, ale bol by to veľmi tvrdý signál, ktorý nie je namierený proti ľuďom, ale bola by tu prinajmenšom šanca, aby si iránsky ľud uvedomil, že to, čo robí ich prezident, je neprijateľné pre medzinárodné spoločenstvo," povedal pre BBC tento bývalý hovorca toryovcov pre zahraničné otázky.
Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) minulý mesiac oznámila, že nevylúči Irán zo záverečných zápasov majstrovstiev sveta vo futbale medzi 9. júnom až 9. júlom 2006 v Nemecku napriek výzvam nemeckých politikov, ktorí takto reagovali na popretie holokaustu iránskym prezidentom Ahmadínedžádom. Britský minister zahraničných vecí Jack Straw v tejto súvislosti povedal, že "nie je isté", či by športové sankcie voči Iránu boli užitočné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 03:59