StoryEditor

Syn Kofiho Annana zaplatí za zneužitie mena svojho otca

25.01.2006, 12:25

Syn generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana zaplatí dovozné clo, čomu sa vyhol použitím mena svojho otca pri dovoze auta značky Mercedes do Ghany. "Automobil nebol určený na osobné využitie generálneho tajomníka, preto oslobodenie od cla nebolo oprávnené," uviedol právnik Koja Annana v liste zaslanom vo štvrtok minulý týždeň oficiálnym miestam v Ghane, v ktorom informoval, že Kojo Annan chce celú pohľadávku zaplatiť. Zatiaľ nie je známe, či Ghana príjme platbu alebo, či Kojo Annan bude čeliť žalobe v africkej krajine.
Podľa správy komisie OSN zo septembra minulý rok, sa Kojo Annan vyhol zaplateniu 14 103 dolárov importného cla. Získal aj zľavu v hodnote 6 541 dolárov z nákupnej ceny vozidla, keď pri kúpe povedal, že auto je určené pre jeho otca. Celkove Kojo Annan ušetril asi 20 644 dolárov pri nákupe a prevoze auta do Ghany pod falošnými zámienkami, uvádza sa v správe OSN zameranej na vyšetrovanie korupcie v programe Ropa za potraviny pre Irak. Komisia nezistila žiadne chyby na strane niektorého zo zástupcov OSN napriek počiatočnému podozreniu, že auto slúžilo ako úplatok od spoločnosti Cotecna Inspection S.A. so sídlom vo Švajčiarsku Kofimu Annanovi za získanie mnohomiliónového kontraktu. Cotecna potvrdzovala dohody týkajúce sa dodávok humanitárnej pomoci do Iraku v rámci programu Ropa za potraviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:32