StoryEditor

Viera Krúpová: Hra a zodpovednosť

20.10.2006, 00:00

Spoločnosť TIPOS, podobne ako ostatné subjekty pôsobiace v oblasti hazardu, nesie zodpovednosť za sociálne dosahy hazardných hier na človeka i spoločnosť. Keďže hazard patrí medzi rizikové oblasti ľudského konania, je veľmi dôležité nájsť účinné nástroje, ktoré by pomohli k minimalizovaniu nebezpečenstva patologického hráčstva. Hra má byť totiž predovšetkým zábavou.
TIPOS ponúka široké portfólio hazardných hier. Na zberniach možno hrať klasické číselné lotérie, kupovať žreby či staviť si Klub Keno a Tipos Bingo. Cez internet sú dostupné športové stávky, kasínové hry - ruleta, black jack, poker a výherné prístroje, rýchle hry na princípe stieracích žrebov, tipovanie klasických číselných lotérií či 5-minútová lotéria eKlubKeno. V dohľadnom čase pribudne tipovanie cez mobil a MultiPoker, sprostredkúvame tiež kurzové stávky v zberniach a hazard v kasínach.
Samozrejme, stupeň rizika je rôzny. Závisí od rýchlosti uzatvárania a výšky stávok ("otáčania peňazí"), spôsobu vkladov (či ide o fyzickú manipuláciu s bankovkami/mincami, alebo o elektronický prevod peňazí), subjektívnej atraktívnosti hry, percenta výhernosti atď. Napríklad na pravidelných hráčov číselných lotérií nie je možné z tohto hľadiska sa pozerať ako na rizikových, najmä vzhľadom na pravdepodobnosť výhry a spôsob uzatvárania stávok. V týchto prípadoch ide najmä o zábavu a vzrušenie z hry.
TIPOS sa ako člen Európskych lotérií (EL) hlási k Etickému kódexu EL, ako člen Organizácie svetových lotériových spoločností (WLA) k Zásadám zodpovedného hrania. TIPOS v najbližšom čase predstaví Program zodpovedného hrania. Je založený na proaktívnom prístupe, ktorého cieľom je minimalizovanie rizika vzniku patologických hráčov. Východiskom je názor, že prevencia je základom zdravej hráčskej verejnosti, ktorej by mali lotériové spoločnosti venovať pozornosť. Program sa preto nebude orientovať na liečbu patologických hráčov, ale vyslovene na prevenciu, informovanie o rizikách a možných riešeniach. S Programom zodpovedného hrania sa stretnú hráči najskôr na internete a postupne aj na zberniach.
TIPOS je aktívny aj v oblasti sponzoringu neziskových organizácií a inštitúcií venujúcich sa aj problémom patologického hráčstva a pripravuje ďalší krok prispievajúci k zodpovednému hraniu. Ide predovšetkým o možnosť pre internetových hráčov stanovovať si vlastné peňažné limity pri hre.

Osobný test
Test, ktorým si každý hráč bude môže určiť svoju potenciálnu náchylnosť na patologické hráčstvo. Bol vypracovaný v spolupráci s odborníkmi v oblasti hráčskych závislostí a opiera sa o medzinárodne uznávané dokumenty podobného typu. (dostupný v zberniach a na www.tipos.sk)

Linka dôvery
V spolupráci s odborným garantom, Občianskym združením Prima, ponúkne TIPOS svojim hráčom telefonickú linku dôvery, kde nájdu vo vybranom čase odbornú pomoc v prípade akýchkoľvek otázok a problémov súvisiacim s hazardným hraním.

E-mailové poradenstvo
Hráči budú mať možnosť konzultácií - taktiež v spolupráci s občianskym združením Prima - prostredníctvom e-mailu cez adresu uvedenú na www.tipos.sk a jednotlivých podstránkach herní.

Možnosť vylúčiť sa z hry
Internetový hráč si môže v ktoromkoľvek momente zrušiť registráciu na www.tipos.sk, a teda prestať hrať.

Viera Krúpová, marketingová riaditeľka, TIPOS, a. s

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:32