StoryEditor

Milan Kamenský: Chceme solidaritu a dostupnosť

28.07.2006, 00:00
Prijatím tzv. reformných zákonov v roku 2004 došlo k zásadnej systémovej zmene, ktorá narušila základné princípy verejného zdravotného poistenia a to predovšetkým neziskovosť a autonómne riadenie. Transformácia všetkých zdravotných poisťovní na obchodné spoločnosti založené na princípe dosahovania zisku nemá vo vyspelom svete obdobu -- táto skutočnosť vyvoláva potrebu konsolidácie systému, ktorá nebude jednoduchá.

Zdravotná poisťovňa (na princípe solidarity) eliminuje riziká poistencov v prípade potreby zdravotnej starostlivosti. Prakticky to znamená, že uhrádza náklady na zdravotnú starostlivosť za svojich poistencov zmluvným poskytovateľom. Je len logické, že zdravotná poisťovňa je aj "strážcom" nákladov na jednotlivé druhy zdravotníckych výkonov a napokon je aj regulátorom objemu realizovaných zdravotníckych výkonov, pretože asi v žiadnom inom odvetví nehrozí taký nárast indukovaných výkonov ako v zdravotnom systéme.
Prijatím tzv. reformných zákonov v roku 2004 došlo k zásadnej systémovej zmene, ktorá narušila základné princípy verejného zdravotného poistenia, a to predovšetkým neziskovosť a autonómne riadenie. Transformácia všetkých zdravotných poisťovní na obchodné spoločnosti založené na princípe dosahovania zisku nemá vo vyspelom svete obdobu - táto skutočnosť vyvoláva potrebu konsolidácie systému, ktorá nebude jednoduchá. Nemožno sa však uspokojiť len s "konsolidáciou, je nevyhnutné vytvoriť aj legislatívne rámce pre racionálny rozvoj systému. Poistný systém musí byť prostriedkom zabezpečenia ekonomickej dostupnosti zdravotnej starostlivosti v primeranom rozsahu a kvalite pre celú populáciu.
Jedným z cieľov rozvoja systému je v relatívne krátkom čase vytvoriť priestor na zavedenie nepovinného zdravotného poistenia, ktorým by si občania (prípadne ich zamestnávatelia) mohli zabezpečiť zdravotnú starostlivosť nad rámec starostlivosti hradenej zo základného (zákonného) zdravotného poistenia.
Druhým dôležitým cieľom (ktorého realizácia bude mimoriadne náročná) bude presun činností (a tým aj zdrojov) doteraz vykonávaných Sociálnou poisťovňou, ktoré sú výrazne ovplyvňované (či dokonca tvorené) systémom zdravotnej starostlivosti a logicky súvisia so zdravotníckou činnosťou. Ide o presunutie nemocenského poistenia, úrazového poistenia a invalidného poistenia do systému zdravotného poistenia, pretože tieto systémy sú úzko späté so zdravotnými činnosťami a veľmi výrazne ovplyvnia správanie (resp. obchodnú politiku) zdravotných poisťovní, ale aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Táto systémová zmena nepochybne povedie k rastu preventívnych aktivít poisťovní, k rastu potreby kúpeľnej starostlivosti o chronicky chorých atď.

Autor je odborným pracovníkom Ministerstva zdravotníctva SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:47