StoryEditor

Anonym: Ultras k futbalu patria, ale...

04.08.2006, 00:00

Mne ako fanúšikovi by absolútne neprekážalo, keby klub ako organizátor zápasu zabezpečil podstatne kvalifikovanejšiu SBS-ku , ktorá by mala, samozrejme, aj právomoc na osobné prehliadky pred vstupom na štadión. To by si však vyžiadalo investície do zariadenia štadióna - ako napríklad montáž turniketov, kde by návštevníci vstupovali po jednom na štadión, kamier a podobne. Tu by sa, samozrejme, dali aj "odchytávať" problémoví jedinci, ktorí namiesto normálneho povzbudzovania, ku ktorému patrí aj nejaké to zosmiešnenie súpera, svetlice, konfety (samozrejme, v rámci normy), rozbíjajú zariadenie a majetok klubu.
Ďalšia cesta by mohla byť aj v spolupráci s políciou (mestskou, železničnou či štátnou). SBS by mohla častejšie nasadzovať do problémových sektorov tiež príslušníkov v civile, ktorí by si v prípade začínajúcej sa davovej psychózy veľmi rýchlo poradili s najväčším hulvátom. Lebo keď sa "udrie" na najväčšieho provokatéra v dave, tak submisívnejší jedinci skrotnú podstatne rýchlejšie ako pri zásahu, kde sa tlčie hlava-nehlava.
Toto by si však vyžadovalo dokonalú koordináciu všetkých zložiek, tak, aby sa eliminovali ďalšie následky, ktoré by mohli nastať po takomto zásahu. Škody, ktoré takýto "fanúšik" spôsobí, sa dajú pri funkčnom a spoľahlivom monitorovacom systéme jednoduchšie vymáhať, pretože, ako dobre vieme, anonymita davu láka podgurážených a nejakým spôsobom zakomplexovaných jedincov konať tak, ako konajú. Ak by sa jednotlivec dopustil takýchto výtržností a ničenia majetku klubu v priestore štadióna dajme tomu viac ráz za sebou, bol by namieste zákaz vstupu na štadión na jednu sezónu. Ak by sa dotyčný nepoučil, tak by sa tento zákaz mohol rozšíriť na dlhší či až doživotný zákaz vstupu.
Fanúšikovanie a ultras ku futbalu patria, pretože oni sú zvyčajne najväčší ťahúni v povzbudzovaní tímu, aj keď mne ako bežnému návštevníkovi zápasov stačí pozrieť sa na úroveň niektorých ortodoxných fans a hneď viem, s akým "cieľom" prišli na zápas.

Autor si želal ostať v anonymite.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:42