StoryEditor

Politická podpora informatizácie je nedostatočná

05.01.2005, 15:16
Informatizácia spoločnosti potrebuje na Slovensku širšiu politickú podporu. Tá sa totiž priamo odráža aj v prostriedkoch vyčlenených na financovanie jednotlivých projektov podporujúcich jej rozvoj. V Stratégii informatizácie spoločnosti je odhadovaný objem finančných prostriedkov, ktoré sú potrebné na splnenie stanovených úloh informatizácie, približne 500 miliónov Sk ročne.

Ako uviedol splnomocnenec vlády SR pre informatizáciu Miroslav Kukučka, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR žiadalo vo svojich prioritách na informatizáciu v tomto roku pôvodne 585 miliónov Sk. Táto suma bola v štátnom rozpočte skresaná len na 100 miliónov Sk. Na informatizáciu tak ostáva pätina potrebných prostriedkov. Na kapitálové výdavky spojené s informatizáciou však nebude možné použiť celých 100 miliónov, pretože veľké množstvo prostriedkov bude smerovať na vytvorenie úradu splnomocnenca.
"Ak niekto skráti plánované finančné prostriedky na jednu pätinu, zrejme chýba dostatočná politická podpora. Preto bude jedným z mojich prvých krokov hľadanie všeobecnej podpory, či už politickej, alebo zo strany súkromného sektora a verejnosti. Je nevyhnutné vytvoriť taký spoločenský tlak, aby úrad splnomocnenca mal v budúcnosti nielen "de uire" právomoci, ale mohol ich aj "de facto" realizovať. Teda, aby mal dostatok prostriedkov," povedal TASR Kukučka.
Úrad začne zrejme reálne fungovať až v roku 2006, pretože jeho vytvorenie nie je podmienené len prostriedkami určenými na informatizáciu, ale aj zmenami legislatívy.
Zníženie pôvodne požadovaného balíka prostriedkov na informatizáciu sa bytostne dotýka aj projektu Počítač pre každého. Tento projekt je pripravený, no nie je vyriešené jeho financovanie. "Na začatie projektu je potrebných 150 miliónov Sk. Predpokladali sme, že prostriedky na jeho odštartovanie budú po dohode s MDPT vyčlenené z pôvodných 585 miliónov Sk," konštatoval Kukučka. Ani všetky financie na informatizáciu spoločnosti v tomto roku by teda nestačili na rozbehnutie projektu. Preto sa v krátkom čase jeho osudom bude zaoberať Porada ekonomických ministrov (PEM) vlády SR, ktorej ho predloží minister dopravy. "Na porade sa zreálnia možnosti financovania projektu. Rozhodne sa buď o jeho odložení, alebo získame prísľub ministra financií, že sa uvoľnia prostriedky potrebné na realizáciu," dodal Kukučka.
Projekt Počítače pre každého má zabezpečiť, aby občania a drobní podnikatelia mohli za určitých podmienok získať cenovo zvýhodnený počítač. Konečný poberateľ si vyberie poskytovateľa širokopásmového pripojenia do internetu, ktorý mu bude poskytovať túto službu počas 3 rokov. K pripojeniu dostane aj počítač za cenu zníženú o výšku dotácie od štátu. V súčasnosti sa podľa Kukučku ráta so sumou 6 000 Sk. Providera si záujemca vyberie podľa kvality pripojenia, ceny pripojenia alebo ponúkanej výbavy počítača. Predpokladá sa, že ročne sa dá takýmto spôsobom umiestniť až 40 000 počítačov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:26