StoryEditor

O teplárne má záujem 64 firiem

16.01.2006, 14:33
Autor:
SITASITA
O privatizáciu 51-percentného podielu najväčších teplárenských spoločností v Bratislave, v Martine, v Košiciach, v Trnave, vo Zvolene a v Žiline prejavilo záujem 64 spoločností. Podľa terajšieho vlastníka FNM sedem subjektov prejavilo záujem o akcie všetkých teplární.

O privatizáciu 51-percentného podielu najväčších teplárenských spoločností v Bratislave, v Martine, v Košiciach, v Trnave, vo Zvolene a v Žiline prejavilo záujem 64 spoločností. Ako ďalej informoval Fond národného majetku SR (FNM), sedem subjektov prejavilo záujem o akcie všetkých teplární. "Všetky spoločnosti, ktoré splnia podmienky, môžu začať vykonávať due dilligence a pripravovať ponuky. Fond očakáva, že ponuky by mali byť známe koncom marca," uviedol FNM. Kvalifikačné kritéria pri predaji 51 % akcií spoločnosti Bratislavská teplárenská, a.s. splnilo celkom 12 spoločností, pri Martinskej teplární, a.s. 17 záujemcov, pri Teplárni Košice, a.s. 19, pri Trnavskej teplárenskej, a.s. a pri Zvolenskej teplárenskej, a.s. po 13 a pri Žilinskej teplárenskej, a.s. 15 záujemcov.
Privatizácia 51-percentného podielu šiestich teplárenských spoločností začala začiatkom decembra minulého roku. Ukončenie tendra pritom FNM, ktorý vlastní 100 % akcií teplární, plánoval na koniec prvého štvrťroka 2006. Hlavným kritériom pri predaji spomínaného podielu bude podľa fondu výška kúpnej ceny. Predaj 51 % akcií priamo strategickému investorovi definitívne schválila vláda SR začiatkom septembra minulého roka. Fond pôvodne navrhoval, aby investor mohol získať až 67 % akcií, pričom zvyšok sa mal bezodplatne previesť na mestá, v ktorých tepláreň sídli. Prevod 49 % akcií teplární na mestá prezentoval v polovici novembra minulého roka minister hospodárstva Jirko Malchárek, pričom o tomto podiele rozhodne vláda. Podľa slov ministra financií Ivana Mikloša však existuje ešte jedna možnosť, a to previesť na mestá minimálne 34 % akcií teplárenských spoločností a zvyšných 15 % akcií FNM potom buď ponúkne investorovi, alebo predá prostredníctvom kapitálového trhu.

01 - Modified: 2003-02-07 10:39:42 - Feat.: 0 - Title: KOŠICE: Pripravili pravidlá na prenájom školských zariadení v meste
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:14