StoryEditor

Nemocnica v Poprade sa zmenila na akciovú spoločnosť

21.02.2006, 12:41

Od pondelka 20. februára je popradská nemocnica akciovou spoločnosťou. Nemocnica Poprad, a.s. vznikla transformáciou zo štátnej príspevkovej organizácie Nemocnica s poliklinikou Poprad, informoval na utorňajšej tlačovej besede v Poprade generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Nemocnice Poprad, a.s. Štefan Vojtaššák. Zakladateľom je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Štát má v novej akciovej spoločnosti 100-percentnú majetkovú účasť. Podľa výpisu z obchodného registra zverejneného na internete základné imanie Nemocnice Poprad, a.s. je 677,2 mil. Sk.
Dňom vzniku Nemocnice Poprad, a.s. prechádzajú na novú organizáciu práva i záväzky štátnej organizácie vyplývajúce z právnych vzťahov, vrátane neznámych, a vrátane práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov k zamestnancom. Najvyšším orgánom Nemocnice Poprad, a.s. je Valné zhromaždenie, reprezentované akcionárom, ktorým je Ministerstvo zdravotníctva. Predmetom podnikania spoločnosti zostáva poskytovanie zdravotnej starostlivosti v doterajšom rozsahu, ako i podnikanie na základe vydaného živnostenského oprávnenia, dopravná zdravotná služba.
Základnými východiskami novovzniknutej spoločnosti je podľa Š. Vojtaššáka vyše 90-ročná tradícia nemocnice v Poprade a prekategorizovanie Nemocnice s poliklinikou Poprad v roku 2002 z druhého na vyšší, tretí typ. Najdôležitejším faktorom a východiskom novej spoločnosti je podľa Š. Vojtaššáka ekonomická stabilita nemocnice. Za posledné dva roky nevytvorila nemocnica žiadne dlhy. V minulom roku dosiahla nemocnica zisk vo výške približne 4,5 mil. Sk. Vďaka dobrým hospodárskym výsledkom nemocnica po mnohých rokoch vyplatila zamestnancom koncoročné odmeny.
V uplynulých rokoch nemocnica investovala do výstavby striech, nákupu sanitných vozidiel a skvalitnenia prístrojového vybavenia. Nemocnica má nový CT prístroj, mamograf, pacientske monitorovacie systémy, anestetické prístroje, ventilátory, defibrilátory. V roku 2005 predstavovali investície z vlastných zdrojov 19 mil. Sk. Nemocnica plánuje v najbližšom období výmenu okien a zateplenie objektov v hodnote približne 80 mil. Sk.
Nemocnica Poprad, a.s. má 622 lôžok a približne 1 100 zamestnancov. V najbližšom období nemocnica neplánuje redukovať stavy pracovníkov. "Stav zamestnancov je primeraný a v tejto oblasti nepredpokladáme žiadne organizačné zmeny," dodal Š. Vojtaššák. Ročne odlieči nemocnica približne 20 tis. pacientov na lôžkových oddeleniach a 300 až 400 tis. v ambulantnej starostlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:16