StoryEditor

Životné minimum sa v Česku výrazne zníži: zo súčasných 4 300 Kč na 2 870 Kč

03.02.2005, 12:17
Životné minimum samostatne žijúceho človeka sa má v Českej republike znížiť zo súčasných 4 300 Kč, čo je v prepočte asi 5 452 Sk, na 2 870 Kč.

To má motivovať nezamestnaných, aby si aktívne hľadali prácu a nezostávali nečinne doma na sociálnych dávkach. Rozhodla o tom v stredu vláda ČR, keď schválila návrh na zmenu zákona o životnom minime. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny ČR Zdeněk Škromach.
Zníženie životnému minima spôsobí jeho nová konštrukcia. Zatiaľ čo doteraz je zložené z dvoch častí - na živobytie a na bývanie - po novom by ho mala tvoriť iba časť na živobytie.
Sociálne odkázaní ľudia, ktorí nemajú na zaplatenie poplatkov za byt, by mali dostávať od štátu príspevok na bývanie, čo je dávka štátnej sociálnej podpory vyplácaná už dnes. Obec by im mohla ešte pridať doplatok na bývanie.
Výrazne pohoršiť by si mali ľudia, ktorí zámerne odmietajú vhodnú prácu. Tí, ktorých úrad ešte uzná za sociálne odkázaných, by mali dostať iba existenčné minimum.
"V žiadnom prípade pre nich nebude poberanie týchto prostriedkov výhodné. Čiastka existenčného minima pre jednu dospelú osobu by mala byť 2 010 Kč a pre každú ďalšiu dospelú osobu v domácnosti 1 810 Kč," povedal k tomu Škromach.
Dlhodobo nezamestnaní, ktorí neprejavia snahu o získanie práce a navyše ešte odmietnu bez závažných dôvodov nastúpiť na verejnoprospešné práce alebo do krátkodobého zamestnania, prestanú byť považovaní za sociálne odkázaných, a tým úplne prídu o sociálne dávky.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,268 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 12:26