StoryEditor

EÚ: Nejednotnosť v otázke pomoci pri vtáčej chrípke

20.02.2006, 17:15
Francúzsko, Taliansko, Grécko a Španielsko sú za schválenie mimoriadnej pomoci národných vlád chovateľom hydiny. Pomoc však musí schváliť EK, ktorá zatiaľ odmieta špekulácie o finančných injekciách pre šesť postihnutých štátov.

Ministri poľnohospodárstva krajín Európskej únie (EÚ) sa v pondelok na rokovaní v Bruseli nevedeli dohodnúť na forme pomoci členským krajinám postihnutým vtáčou chrípkou. Francúzsko, Taliansko, Grécko a Španielsko sú za schválenie mimoriadnej pomoci národných vlád chovateľom hydiny. Pomoc však musí schváliť Európska komisia, ktorá zatiaľ odmieta špekulácie o finančných injekciách pre šesť postihnutých štátov.
Francúzsky minister poľnohospodárstva Dominique Bussereau požiadal o "solidárne opatrenia" po tom, ako Paríž cez víkend spustil krízový plán v kontaminovaných oblastiach na stredovýchode krajiny. Taliansky minister Gianni Alemanno žiadal, aby Európska komisia schválila pomoc, pretože postihnuté štáty podľa neho čelia "kríze na trhu". Zatiaľ čo Francúzsko zaznamenalo 15-percentný pokles predaja hydiny, Grécko a Taliansko hlásia straty medzi 50 % až 70 %.
Hovorkyňa Európskej komisie Mariann Fischer Boelová však v pondelok uviedla, že komisia nemá kompetencie rozhodovať o štátnej pomoci v prípade, že predaj klesá z dôvodu obáv zákazníkov. Brusel je pripravený zafinancovať náklady spojené s likvidáciou zvierat, ak sa táto metóda ukáže ako nevyhnutná, do výšky 50 % ceny utratenej hydiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:06