StoryEditor

Firmy sa boja podvodov na rastúcich trhoch

20.06.2006, 17:03
Autor:
TASRTASR
Hoci firmám z rozvinutých krajín hrozí oveľa väčšie riziko veľkých podvodov doma alebo v dcérskych spoločnostiach v iných rozvinutých krajinách, ich výkonní riaditelia sa oveľa viac obávajú podvodov na nových, rozvíjajúcich sa trhoch.

Hoci firmám z rozvinutých krajín hrozí oveľa väčšie riziko veľkých podvodov doma alebo v dcérskych spoločnostiach v iných rozvinutých krajinách, ich výkonní riaditelia sa oveľa viac obávajú podvodov na nových, rozvíjajúcich sa trhoch. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Ernst & Young, ktorý sa uskutočnil formou 586 telefonických rozhovorov s výkonnými manažérmi veľkých organizácií v 19 krajinách sveta, z toho v 9 rozvíjajúcich sa štátoch. Prieskum sa uskutočnil od februára do apríla tohto roku.
V organizáciách z rozvinutých krajín, ktoré sa už stretli s podvodným konaním, sa tri štvrtiny podvodov vyskytli v domovskej krajine alebo v pobočke v inej rozvinutej krajine. Až 60 % z týchto firiem by však skôr očakávalo podvodné konanie vo svojich pobočkách v rastúcich krajinách a nie na etablovaných trhoch.
Prieskum zistil, že každá piata firma sa rozhodla neinvestovať na rozvíjajúcom sa trhu na základe posúdenia rizika podvodu. Najviac zarážajúcou skutočnosťou podľa Ernst & Young je, že práve respondenti zo spoločností, ktoré majú zavedené formálne celosvetové programy na prevenciu podvodov, sa vzdali potenciálnej investície na základe dôkladnej analýzy rizika podvodu.
Zástupcovia spoločností, ktoré už svoje prevádzky v krajinách nových trhov majú, sa podvodov obávajú viac, pričom takmer 9 z 10 spoločností sa domnieva, že pravdepodobnosť podvodu je tu vyššia. Takmer polovica výkonných manažérov uviedla úplatky a korupciu ako najväčšie riziká nových trhov. Napriek tomu však túto hrozbu mnohí stále neberú dostatočne vážne. Prieskum naznačuje, že spoločnosti nepodnikajú dostatočné kroky na to, aby znížili riziko podvodu. Rozsiahle systémy internej kontroly sú i naďalej pre podniky na všetkých trhoch prvou obrannou líniou proti podvodom, avšak nie vždy sú súčasťou protipodvodných programov aj kontrolné mechanizmy na prevenciu podvodu a monitorovanie ich plnenia, vyplýva z prieskumu.
V rámci poradenskej siete Ernst & Young pôsobí vo vyše 140 krajinách celého sveta 107 000 odborníkov. Medzi kľúčové oblasti činnosti spoločnosti patrí audit, dane a transakčné poradenstvo.

01 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bude európska zbrojárska agentúra? 02 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Národné dni kariéry 03 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klub ekonómov pozýva
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:35