StoryEditor

SF sa obáva zníženia peňazí na zdravotnú starostlivosť

12.01.2006, 14:16

Slobodné fórum (SF) predpokladá, že v tomto roku poisťovne zredukujú prostriedky na nákup zdravotnej starostlivosti. Na príčine má byť podľa poslankyne SF Ľubice Navrátilovej zvýšenie prostriedkov, ktoré poisťovne použijú na vlastnú prevádzku. "Všeobecná zdravotná poisťovňa odhaduje, že 6,7 % z príjmov pôjde na jej správu. U súkromných poisťovní je tento podiel ešte vyšší, kvalifikované odhady hovoria o deviatich percentách," uviedla Navrátilová. Podľa nej to znamená, že sa zníži objem prostriedkov vynaložených na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.
SF podľa Navrátilovej už vopred upozorňovalo na riziko toho, že zdravotné poisťovne po transformácii na akciové spoločnosti nebudú mať obmedzenie na použitie financií. "Minister zdravotníctva Rudolf Zajac to odmietol s tým, že súkromné subjekty sa budú správať racionálne. Potvrdzujú sa však moje obavy," konštatovala Navrátilová. Podľa predsedníčky SF Zuzany Martinákovej Zajacova reforma smeruje ku krachu. "Premiér Mikuláš Dzurinda začína hľadať únikové cesty a všelijaké dôvody na to, aby sa zakryli prešľapy a chyby ministra Zajaca," myslí si Martináková.
Jednou z káuz, kvôli ktorým sa SF pripojí k návrhu na odvolanie ministra Zajaca, je výberové konanie na prevádzku záchraniek. Opoziční poslanci v súčasnosti skúmajú tender a majú podozrenie z porušenia zákona a nevylučujú podanie trestného oznámenia. Poslanecký prieskum však stále pokračuje a poslanci v súčasnosti čakajú na ďalšie informácie. "Už teraz je jasné, že výberové konanie je šité pre finančné skupiny a v nevýhode sú tie zdravotnícke zariadenia, ktoré prevádzkujú záchranky v súčasnosti," vyhlásila Martináková. Podľa nej, kým oficiálne podmienky boli dobré, ministerstvo vzápätí vydalo komentár k najčastejším otázkam, ktorý zjemňoval výberové kritériá.
Záchranné služby sú podľa SF v súčasnosti veľmi lukratívnym podnikom. "Ministerstvo zdravotníctva zvýšilo paušálne platby poisťovní záchrankám z 590 tis. na 860 tis. Sk mesačne na vozidlo," upozornila Martináková. SF kritizuje ministra Zajaca aj za poslednú kategorizáciu liekov, ktorá viac liekov zdražela ako zlacnela.
SF chce v budúcnosti presadiť svoju alternatívu reformy zdravotníctva, podobne ako strana Smer - Sociálna demokracia. Ich predstavy sú však rozdielne. Kým Smer chce zrušiť poplatky, či zaviesť jednu verejnoprávnu zdravotnú poisťovňu, SF neplánuje také radikálne kroky. Podľa experta SF na zdravotníctvo Ondreja Škodlera je totiž spoluúčasť pacienta nevyhnutná, aj keď nie v takej podobe, aká je v súčasnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:07