StoryEditor

Vláda vyčlenila na nákup antivirotík 358 mil. Sk

15.02.2006, 14:57

Vláda na svojom stredajšom zasadnutí vydala rozhodnutie, ktorým vyčlenila v súlade s pandemickým plánom na nákup antivirotík, liekov a ochranných pomôcok proti vtáčej chrípke sumu 358 mil. Sk pri bežnom režime. Uviedol to po rokovaní vlády minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Dodal, že vláda tiež splnomocnila Ministerstvo zdravotníctva SR na uzatváranie zmlúv s výrobcami očkovacích látok proti vírusu vtáčej chrípky, ak ich však bude niekto schopný predložiť, keďže takéto vakcíny proti pandemickému vírusu ešte neexistujú.
V prípade vtáčej chrípky je podľa Zajaca riziko prenosu vírusu z voľne žijúceho, najmä vodného vtáctva na chovanú hydinu. Vtedy budú chovatelia musieť likvidovať veľké množstvo hydiny. Riziko vidí rezort zdravotníctva najmä v tom, že sa týmto vírusom môžu nakaziť ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s touto hydinou. Preto je súčasťou prijatých opatrení aj nákup masiek a ochranných pomôcok.
Návrh opatrení vedúcich k eliminácii rizika v prípade pandémie vtáčej chrípky schválila vláda ešte v novembri minulého roka. Súčasťou ďalších opatrení je aj príprava nového zákona o organizácii, úlohách a opatreniach v príprave SR na pandémiu. Návrh tzv. pandemického zákona vypracovalo ministerstvo zdravotníctva. Opatrenia SR navrhnuté v zákone sa majú v maximálne možnej miere snažiť eliminovať dopady pandémie na obyvateľstvo, hospodárstvo a verejný život.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:51