StoryEditor

SPP plánuje uskutočniť právne rozčlenenie k 1. júlu 2006

24.02.2006, 14:15

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) pripravuje právne rozčlenenie spoločnosti, tzv. unbundling k 1. júlu 2006. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa SPP Dana Kršáková. "Podľa platnej legislatívy má SPP povinnosť ukončiť unbundling distribučných činností k 1. júlu 2007. SPP však plánuje splniť túto požiadavku s ročným predstihom. Považujeme to za významný príspevok k liberalizácii energetického sektora na Slovensku," uviedla Kršáková.
Povinnosť právneho rozčlenenia SPP vychádza zo Smernice Európskej komisie, ktorá udeľuje povinnosť právneho oddelenia prepravnej a distribučnej siete od ostatných plynárenských činností s cieľom transparentného otvorenia trhu. Uvedená smernica bola implementovaná do slovenskej legislatívy zákonom o energetike. Vláda na svojom zasadnutí začiatkom októbra minulého roka schválila model právneho rozčlenenia SPP, pri ktorom distribučné aktivity spolu s distribučnými aktívami majú byť prevedené do spoločnosti SPP - distribúcia, a.s., prepravné aktivity majú byť prevedené na spoločnosť SPP -- preprava, a.s., pričom prepravné aktíva majú zostať vo vlastníctve SPP.
Súbežne s pripravovaným procesom unbundlingu pokračuje SPP v komplexnej reštrukturalizácii, ktorej cieľom je efektivizácia aktivít spoločnosti, optimalizovanie pracovných procesov a znižovanie nákladov. Pre zamestnancov, ktorí z tohto dôvodu ukončia pracovný pomer v SPP, sú pripravené kompenzačné programy. SPP v súčasnosti pracuje aj na vytvorení zákazníckej linky pre odberateľov zemného plynu. "Stojíme tesne pred celoplošným spustením zákazníckej linky. Centralizovali sme zákaznícke údaje a tie už sú k dispozícii z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku," dodala Kršáková.
Vlastníkom 49-percentného podielu v SPP je konzorcium nemeckej spoločnosti Ruhrgasu a francúzskeho Gaz de France. Štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR vlastní majoritný 51-percentný podiel, vykonávateľom akcionárskych práv je Ministerstvo hospodárstva SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:07