StoryEditor

Enel je odhodlaný expandovať v zahraničí

20.03.2006, 10:55

Talianska štátna energetická spoločnosť Enel je odhodlaná expandovať v zahraničí. "Ak nedosiahneme dostatočnú veľkosť, tak prehráme. Potrebujeme mať lepší prístup k zdrojom našej produkcie, a preto musíme expandovať na paneurópskej úrovni," vyhlásil generálny riaditeľ Enelu Fulvio Conti. Neuviedol však, kedy chce Enel predložiť plánovanú ponuku na prevzatie francúzskeho energetického koncernu Suez, ani nepotvrdil, či Enel vôbec túto ponuku podá.
Enel pôvodne plánoval podať ponuku na Suez už počas uplynulého víkendu, už vo štvrtok však nemenovaný zdroj z firmy uviedol, že Enel podanie ponuky odloží na neurčitú dobu. Enel naznačil možnosť podania ponuky na Suez minulý mesiac, akvizíciou by získal strategicky hodnotnú belgickú divíziu Suezu - Electrabel. Enel si už zabezpečil aj bankové úvery na financovanie tejto transakcie v hodnote 50 mld. eur. Francúzsko následne ohlásilo zlúčenie Suezu so štátom kontrolovanou spoločnosťou Gaz de France. Podľa Talianska sa Paríž týmto krokom snaží Enelu zabrániť v prípadnej akvizícii Suezu. Spor vyvolal diskusiu o protekcionistických tendenciách v cezhraničných fúziách v Európe. Kroky Paríža v nedeľu kritizoval aj predseda Európskej komisie Jose Manuel Barroso, podľa ktorého tu vzniká dojem, že "jeden členský štát Európskej únie sa bráni proti ďalšiemu členskému štátu." Ako Barroso dodal, "toto je nebezpečné a mojou povinnosťou je povedať nie hospodárskemu nacionalizmu."
Talianska spoločnosť Enel podpísala 17. februára minulého roku zmluvu o akvizícii 66 % akcií Slovenských elektrární, a. s. za 840 mil. eur. Enel vlani po podpise transakčných dokumentov už zaplatil Fondu národného majetku SR 20 % z celkovej sumy, zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.

(1 EUR = 37,333 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:34