StoryEditor

SR nepotrebuje podľa Greenpeace nové jadrové elektrárne

22.03.2006, 14:48

Slovensko by nemalo podľa organizácie Greepeace uvažovať o výstavbe nových jadrových elektrární (JE). "Slovensko potrebuje predovšetkým znižovať energetickú náročnosť a rozvíjať obnoviteľné zdroje," uviedol koordinátor energetickej kampane Greenpeace Jan Beránek. Greenpeace tak reagoval na vyhlásenie Slovenského jadrového fóra (SJF), podľa ktorého by malo Slovensko v dlhodobých výhľadoch začať analyzovať možnosti výstavby nových JE.
Podľa SJF nové jadrové zdroje by mohlo Slovensko postaviť napríklad na teritóriu Atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice, alebo na východnom Slovensku v lokalite Kecerovce. "Jadrová energetika musí mať dominantné postavenie v energetickej politike SR, aby zabezpečovala dlhodobú energetickú bezpečnosť našej krajiny," uviedol prezident SJF Tibor Mikuš na valnom zhromaždení fóra. Greenpeace upozorňuje, že SJF reprezentuje záujmy úzkej skupiny ľudí napojených na jadrový priemysel. "Niet sa čo čudovať, že pán Mikuš obhajuje svoje živobytie. Nemal by ale seba a SJF pasovať do roly objektívnej a expertnej organizácie," konštatoval Beránek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:03