StoryEditor

Politika a pozemkový fond. Nič sa nemení

16.01.2008, 23:00
Slovenský pozemkový fond je odvčera v rukách Smeru. Po odvolaní členov správnej a dozornej rady fondu zostáva vo vedení sedieť už iba generálny riaditeľ Miloslav Šebek, ktorý je nominant vládneho Smeru.

Spolu s ním bude fond riadiť aj námestníčka Helena Osuská, ktorá nie je politickou nominantkou. Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) odôvodnila zotrvanie Šebeka vo funkcii tým, že fond nemohol zostať bez jediného štatutára. Rovnako reagoval aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Premiér zároveň vyhlásil, že aj pri menovaní nových členov vedenia zohrá prím koalícia. V novembri bola jeho rétorika iná. Pozemkový fond chcel odpolitizovať.
Šebek zostáva
"Zostáva ako generálny riaditeľ, zostáva tam námestníčka, pretože je potrebné zabezpečiť tam prítomnosť štatutárov, ktorí majú na starosti chod organizácie ako takej," reagoval premiér na otázku HN, čo bude po odchode členov rád s generálnym riaditeľom, nominantom Smeru Šebekom. Na činnosť fondu Šebek podľa premiéra nebude mať žiadny vplyv. "Fond je dnes nečinný aj preto, lebo platí uznesenie vlády, ktoré zakazuje manipulovať s pozemkami na účely reštitúcii." Podľa neho teda nemôže prijímať žiadne rozhodnutia. Kramplová tiež tvrdí, že Šebeka nemohla odvolať. "Ja si nemôžem dovoliť, aby tam nikoho nebolo. Je tam aj menovaná námestníčka." Osuská však podľa Kramplovej nie je politickou nominantkou. "Je to odborná nominácia. Je to dlhodobá pracovníčka pozemkového fondu," potvrdila HN. Podľa ministerky aj premiéra bude Šebek šéfovať fondu dovtedy, kým sa nedorieši problém celej inštitúcie a nevytvoria sa nové pravidlá.
Prekvapená Kramplová
Kramplová však nezakryla prekvapenie nad dobrovoľným odchodom nominantov Smeru a SNS zo správnej a dozornej rady deň pred odvolaním. "Ten postup, ktorý zvolili, je jeden zo spôsobov, ako to urobiť. Tiež sme to mohli zrealizovať už minulý týždeň a nemuseli byť žiadne odvolačky," konštatovala ministerka. Predseda dozornej rady Jozef Kolesár, ktorý je nominant Smeru, zdôvodnil svoj odchod aj odchod svojich kolegov pre HN tým, že sa doteraz neudiali na fonde žiadne zmeny, ktoré by prispeli k upokojeniu a k stabilite. "Zvážili sme danú situáciu a podnikli kroky, vedúce podľa nášho najlepšieho vedomia k urýchleniu reštrukturalizácie fondu, a tým aj k zabezpečeniu jeho funkčnosti na všetkých jeho úrovniach."
Viacerí členovia rád HN potvrdili, že ich odchod súvisí s tým, že im nikto neponúkol žiadne riešenie. "Prečo práve teraz? Lebo situácia dozrela," povedala HN odchádzajúca členka správnej rady Oľga Hamajová. Fico odchod svojich ľudí bráni. "Všetci členovia boli včera upovedomení, že vláda zaradí tento bod na rokovonie. Bol im vytvorený dostatočný časový priestor na to, ako sa rozhodnú."
Fico chce ovládnuť fond
Kedy si na uvoľnené miesta sadnú noví ľudia, nevedela včera povedať ani ministerka, ani premiér. "Kedy budú nominovaní noví členovia, bude závisieť od návrhu, ktorý predložím na rokovanie vlády. Budem sa snažiť, aby to bolo čím skôr," povedala Kramplová. Netušila, či o nových menách rozhodne Koaličná rada, alebo ako sa budú odohrávať ďalšie kroky. Premiér sa však netají tým, že správnu a dozornú radu chce obsadiť opäť svojimi ľuďmi. "Čo tam teraz máme dať ľudí z SDKÚ a z SMK? Veď takto to nefunguje, veď sa bavme o tom otvorene. Vládnutie a politika je moc. Veď všetci dobre vieme." Pritom práve Fico prišiel v čase koaličnej krízy v novembri s tým, že musí zabrániť takému dianiu na pozemkovom fonde, k akému došlo. Narážal na škandalózne prevody pozemkov vo Veľkom Slavkove, ktoré mal uskutočniť nominant ĽS-HZDS, už bývalý námestník fondu Branislav Bríza. Slovenský pozemkový fond chcel preto odpolitizovať. "Nový pozemkový fond by mal byť kreovaný viac apoliticky, väčší vplyv by v ňom mala mať Národná rada," vyhlásil v novembri Fico v relácii STV.


Prečítajte si aj:
S kauzou som nič nemal

Rozhovor. Generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Miloslav Šebek pre HN:

Čo hovoríte na odvolanie členov dozornej a správnej rady?
Vnímam odchod členov správnej a dozornej rady ako dobrý krok smerom k budúcej reorganizácii Slovenského pozemkového fondu.
Vedeli ste o tom, že vláda chce odvolať členov už na stredajšom rokovaní?
Vedel som už dávnejšie, že je takýto krok pripravený. To, že to bude dnes, som sa dozvedel včera.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Aktéri kauzy

Branislav Bríza
Nominant ĽS-HZDS, ktorý na Slovenskom pozemkovom fonde zastával funkciu námestníka riaditeľa a predsedu Správnej rady fondu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podpísal „škandalózne“ prevody pôdy na reštituentov, ku ktorým sa dostala firma blízka ĽS-HZDS. Po výzvach, aby ho vtedajší minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) odvolal, radšej vlani v novembri odstúpil sám. Avšak len z postu námestníka. Až dovčera bol predsedom správnej rady.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Prevod pozemkov sa stále vyšetruje

Prípad, ktorý rozpútal zatiaľ najvážnejšiu vládnu krízu, prevod pozemkov vo Veľkom Slavkove, preveruje polícia a prokuratúra. K lukratívnym pozemkom od reštituentov, ktorých prevod podpísal vtedajší námestník Slovenského pozemkového fondu a nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza, sa podľa medializovaných informácií dostala GVM, firma blízka strane Vladimíra Mečiara. Kúpili ich za 13 miliónov korún, kým trhová cena pozemkov je niekoľkonásobne vyššia. Premiér Robert Fico označil prevody pôdy za „škandalózne“. Vyšetrovanie bolo začaté voči neznámemu páchateľovi. „Zatiaľ nebolo ukončené, na prípade sa stále pracuje,“ potvrdila zástupkyňa policajného hovorcu Andrea Polačiková.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšlo v Zbierke zákonov 02 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Piaty pokus na jeseň
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:09