StoryEditor

LRV sa bude zaoberať návrhom na zmenu v poistení

09.07.2007, 12:22
Autor:
SITASITA
Legislatívna rada vlády by sa zajtra mala zaoberať návrhom novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý predkladá minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Novelou chce okrem iného znížiť objem prostriedkov, ktoré môžu poisťovne použiť na vlastnú správu, a stanoviť im povinnosť použiť kladný výsledok hospodárenia na úhradu zdravotnej starostlivosti.

Združenie zdravotných poisťovní SR (ZZP) očakáva, že LRV prijme predovšetkým odborné a politicky nezávislé rozhodnutie. "Môže zásadným spôsobom ovplyvniť ďalší legislatívny proces v pokusoch Ivana Valentoviča zlikvidovať súťaž a slobodu výberu vo verejnom zdravotnom poistení na Slovensku," uviedlo vo svojom vyhlásení ZZP.
Pripomienkové konanie podľa ZZP potvrdilo vysoké riziko protiústavnosti, ako aj riziko porušenia medzinárodných zmlúv. Okrem postojov ZZP a troch nezávislých advokátskych kancelárií, predložili závažné pripomienky k návrhu novely aj ministerstvá financií a spravodlivosti, Protimonopolný úrad SR a Odbor aproximácie práva Úradu vlády SR. Tieto inštitúcie upozornili na významné riziká Valentovičovho návrhu. Podľa pripomienok totiž hrozí rozpor s Ústavou SR a s princípom právnej istoty. Hrozí tiež nepriame vyvlastnenie a podstatné znehodnotenie zahraničných investícií, obmedzenie vlastníckeho práva a porušenie ochrany zahraničných investícií podľa dvojstranných dohôd o vzájomnej ochrane investícií.
"Ivan Valentovič nepredložil okrem svojho presvedčenia žiadnu relevantnú právnu analýzu, ktorá by presvedčivo vyvrátila uvedené hrozby. Nerieši vážne problémy zdravotníctva, namiesto toho už sedem mesiacov slepo pokračuje v ideologickom zadaní s cieľom vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu. Ignoruje návrhy na zmeny, ktoré odporúča vo svojej správe Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nerešpektuje a ani nezaujal stanovisko k odporúčaniam odborníkov 20 popredných organizácií zdravotníckeho sektora," dodal výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: 1. júl --
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:07