StoryEditor

1. júl --

02.06.2003, 00:00

Zákonník je európskejší než ten predtým. Ale európsky ešte nie -- možno tak niekde medzi Uralom a Volgou. Týmito slovami charakterizoval pre FORMÁT výsledok rokovaní o novom znení Zákonníka práce hlavný vyjednávač zamestnávateľov Juraj Borgula. Podľa neho v Európe existuje priemerne iba 50 až 52 percent pracovných pomerov na neurčitú dobu, zvyšok tvoria ostatné formy zamestnania. Na Slovensku je však takýchto pomerov až 90 percent, čo hovorí o našej flexibilite pri zamestnávaní.
Prezident Konfederácie odborových zväzov SR Ivan Saktor však flexibilitu vníma z iného hľadiska: "Je pohyb a prispôsobovanie sa. Ale človek bude len ťažko flexibilný, ak nemá dosť možností ubytovať sa alebo má drahé cestovné."
Európske dokumenty, ktoré hovoria o flexibilite pracovného trhu, podľa Saktora viac prízvukujú sprístupnenie a podmienky zamestnania. Tie však súvisia s inými právnymi normami mimo Zákonníka práce. "Posudok Medzinárodnej organizácie práce neobsahuje k novele žiadne vážne výhrady. Určite sa však nepohybujeme vo vyšších, ale sk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:14