StoryEditor

Irán už neberie petrodoláre

09.12.2007, 18:29
Irán, štvrtý najväčší exportér ropy na svete, sa rozhodol skoncovať s americkými dolármi. Jeho predstavitelia cez víkend informovali, že prestali definitívne akceptovať platby za ropu v dolároch.

Ukončil tak dva roky trvajúci proces znižovania podielu americkej meny v platbách za ropu plynúcich do tejto moslimskej krajiny.

"V súlade s našou politikou predávať ropu za iné meny ako doláre sme úplne zastavili predaj našej ropy v amerických dolároch," citovala čínska agentúra Sinchua iránskeho ropného ministra Gholama Hosseina Nozariho. Už minulý mesiac riaditeľ medzinárodných záležitostí štátnej spoločnosti National Iranian Oil Company Hojjatollah Ghanimifard povedal, že väčšina tržieb za iránsku ropu je platená v iných menách, ako v amerických dolároch, napríklad v eurách a menej v jenoch. Japonsko nakupuje 20 percent iránskej ropy. Hovorí sa aj o dirhamoch - mene Spojených arabských emirátov.

Už dva roky druhý najväčší producent čierneho zlata spomedzi kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znižuje svoju expozíciu voči doláru. Odôvodňuje to slabou americkou menou, ktorá znižuje svoju kúpnu silu. "Vzhľadom na pokles hodnoty dolára a strát, ktoré kvôli tomuto trendu znášajú exportéri ropy, dolár už nie je spoľahlivou menou," povedal Nozari pre iránsku agentúru ISNA.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád, ktorý je známy svojou nenávisťou voči západnej kultúre, nazval americkú menu "bezcenným kusom papiera". Napätie medzi krajinami trvá od iránskej islamskej revolúcie v roku 1979, keď sa z monarchie stala islamská republika. Ajatoláh Chomejní vtedy zvrhol šacha Mohameda Rézu Páhlavího. Vďaka pomoci americkej tajnej služby CIA sa šachovi podarilo dostať sa v roku 1953 na trón. Množstvo amerických poradcov a prílišná "westernizácia" krajiny vyústila do revolúcie proti šachovi, ktorého považovali za americkú bábku.

"Irán navrhol na stretnutí hláv štátov kartelu OPEC, že by sa mala určiť taká mena za export ropy, ktorá by bola spoľahlivá a nespôsobovala by straty vyvážajúcim krajinám," povedal minister. Na novembrovom stretnutí kartelu OPEC Irán navrhol, aby sa ropa predávala za kôš mien, a nie za doláre. Túto iniciatívu však okrem Venezuely nikto nepodporil. Ahmadínedžád a jeho venezuelský náprotivok Hugo Chávez sú najhlasnejšími kritikmi amerického vplyvu vo svete.

 


Viac o téme čítajte zajra v Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 05:50