StoryEditor

Euro vraj nie je isté

27.06.2007, 00:00
Pozvánka Slovenska do klubu krajín platiacich eurom vraj ešte nie je istá. Európska centrálna banka totiž upozorňuje, že inflácia u nás je síce nízka, ale jej úroveň nemusí byť dlhodobo neudržateľná.

Upozornenia sa objavili v pravidelnej správe banky pre Medzinárodný menový fond.
"Kľúčovou otázkou v prípade Slovenska je, či vývoj inflácie bude môcť byť považovaný za udržateľný, keď sa vytratí priaznivý vplyv zhodnocovania koruny oproti euru," uvádza sa podľa agentúry Reuters v správe Európskej centrálnej banky.

Slovensko si verí
Vlani sa tesne - o sedem stotín percenta - nepodarilo inflačné kritérium splniť Litve. Preto nemohla euro prijať. Slovenské autority sa však inflácie neobávajú. Guvernér Národnej banky Slovenska, Ivan Šramko, reagoval tým, že nepočul žiadne oficiálne stanovisko ECB, ktoré by vyjadrovalo znepokojenie pokiaľ ide o splnenie inflačného kritéria alebo jeho udržateľnosti. Podľa neho by Slovensko malo uspieť dokonca s vysokou rezervou. "Zo strany európskych inštitúcií očakávam férové a logicky odôvodniteľné hodnotenie," dodal guvernér.
Predpovede slovenskej centrálnej banky ukazujú, že v budúcom roku by mala priemerná inflácia meraná indexom HICP (ten je rozhodujúci pre posudzovanie maastrichtského kritéria) dosiahnuť 1,9 percenta. V roku 2009 by to malo byť 2,2 percenta.

Trh sa nevyľakal
Aj preto, že centrálna banka nevidí dôvod na obavy, ponechala včera ešte predtým, ako sa upozornenia objavili, nezmenené úrokové sadzby. Po zverejnení správy koruna stratila 15 halierov, neskôr časť strát zmazala a tesne pred záverom obchodovania sa euro predávalo za menej ako 33 korún a 90 halierov.
Chladný voči obavám o infláciu zostali aj analytici. "Pri hodnotení inflačného kritéria by európske inštitúcie nemali mať so Slovenskom problém. Ak by bolo splnené tesne, situácia by bola komplikovanejšia, ale pravdepodobne ho splníme s vysokou rezervou niekoľkých desatín percenta, reagovala analytička ING Bank Lucia Štekláčová.

01 - Modified: 2003-05-29 08:20:54 - Feat.: 0 - Title: Američania plánujú prevrat v Iráne
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:03