StoryEditor

Tomanovej dôchodky útržili kritiku

29.10.2007, 18:49
Druhý dôchodkový pilier by sa mal počas prvého polroka 2008 predsa len dočasne otvoriť pre voľný vstup aj výstup.
Druhý dôchodkový pilier by sa mal počas prvého polroka 2008 predsa len dočasne otvoriť pre voľný vstup aj výstup. Vyplýva to z pozmeneného návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý pravdepodobne tento týždeň poslanci schvália. Novela má tiež priniesť pre študentov právo rozhodnúť sa, či do druhého piliera pri prvom vstupovaní na trh práce vstúpia alebo nie. Doteraz to bola ich povinnosť. Podľa ministerky práce Viery Tomanovej je schválenie zákona potrebné. „Cieľom novely  je komplexne stabilizovať dôchodkový systém, poistenci majú mať slobodnú voľbu pri vstupe či výstupe a tiež má priniesť väčšiu istotu občanom do budúcnosti, že im budú vyplatené nasporené prostriedky. Novelou chceme zabrániť tomu, aby sa systém nezrútil ako domček z kariet,“ povedala.
Kaníkova dôchodková reforma podľa nej znamenala privatizáciu staroby.
Opozícia potvrdila, že už aj tak z výrazne okresanej novely by rada vyškrtala čo najviac zmien. Len poslankyňa SDKÚ-DS a bývalá ministerka práce Iveta Radičová predložila dvanásť pozmeňujúcich návrhov, ktoré majú zachovať aktuálne nastavenie systému.

Viac o téme nájdete v utorňajších Hospodárskych novinách.


Halecký navrhuje vypustiť zákaz súbehu zárobku a predčasného dôchodku

Všetky pozmeňovacie návrhy, ktoré vychádzajú z radov koalície, boli konzultované s ministerstvom práce, zároveň však viaceré z nich spĺňajú aj požiadavky opozičných strán. Počas svojho vystúpenia v rozprave o novele zákona o sociálnom poistení to uviedol poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký. Hnutie malo pritom voči dôchodkovej novele v minulosti viaceré výhrady.
Halecký predniesol plénu Národnej rady (NR) SR svoj návrh, prostredníctvom ktorého chce okrem iného z pôvodného návrhu novely odstrániť zákaz súbehu zárobkovej činnosti a poberania predčasného dôchodku.

Pokračovanie článku >>

Radičová navrhla dočasne neotvárať druhý pilier

Národná rada SR začala v druhom čítaní rokovať o návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Poslankyňa Iveta Radičová (SDKÚ-DS) navrhla v rozprave k tomuto bodu vypustiť z vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení ustanovenia o dobrovoľnom vstupe a výstupe z druhého dôchodkového piliera počas prvého polroka budúceho roka.

Zároveň navrhla, aby sa zo systému starobného dôchodkového sporenia nevylučovali osoby na rodičovskej dovolenke, opatrovatelia a invalidní dôchodcovia. Podľa ďalšieho pozmeňujúceho návrhu opozičnej poslankyne by sa nemalo predlžovať minimálne obdobie dôchodkového poistenia, ako aj sporenia v druhom pilieri, potrebné na vznik nároku na starobný dôchodok zo súčasných 10 rokov na 15 rokov.

Pokračovanie článku >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:01