StoryEditor

Radičová bude kandidovať na prezidenta

13.11.2007, 17:44
Aktualizované 19:15 | Iveta Radičová potvrdila, že bude kandidovať v prezidentských voľbách.

Slovenská demokratická a kresťanská únia - DS (SDKÚ-DS) ponúkne opozičným stranám ako nominanta do prezidentských volieb Ivetu Radičovú. Prezídium strany ju dnes jednomyseľne podporilo, iné návrhy neboli. Dzurinda ešte dnes zavolá šéfom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavlovi Hrušovskému a Strany maďarskej koalície (SMK) Pálovi Csákymu a v krátkom čase chce s nimi rokovať o spoločnom kandidátovi. Iveta Radičová si ako sociologička myslí, že Slovensko ešte nie je pripravené zvoliť za hlavu štátu ženu. Môže ale pootvoriť cestu pre takúto alternatívu v budúcnosti.
        Spoločného kandidáta opozície podporuje SMK, proti Ivete Radičovej má výhrady časť KDH. Vytýka jej liberálne postoje a poukazuje napríklad na jej výroky o práve ženy na interrupciu. Dzurinda pripúšťa, že KDH navrhne svojho kandidáta, ktorým môže byť predseda hnutia Hrušovský. Zdôraznil, že dnes odsúhlasili len ponuku a o všetkom budú ďalej rokovať. Podstatné je, aby v prezidentskom úrade nebol Ivan Gašparovič. SDKÚ ho považuje za vazala jednej strany, vládneho Smeru. Kritizoval ho aj za to, že pri vrátení zákona o sociálnom poistení nepoukázal na viaceré jeho časti, ktoré môžu byť protiústavné.
        Na spoločného kandidáta do prezidentských volieb vyzvala slovenskú opozíciu aj Európska ľudová strana (EPP). Všetky tri opozičné subjekty sú jej členmi. "Som presvedčený, že naše sesterské strany na Slovensku budú pri rokovaniach o spoločnom kandidátovi trpezlivé a napokon sa k nemu dopracujú. Zdravý rozum nám hovorí, že úspech možno dosiahnuť len spoločným úsilím," vyhlásil predseda EPP Wilfried Martens.


Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.

Hrušovský nevie, či chce byť prezidentom

Predseda KDH Pavol Hrušovský sa ešte nerozhodol, či chce byť kandidátom svojej strany na post prezidenta. "Čo len odhodlanie ísť kandidovať považujem za veľmi vážne, osobné a politické rozhodnutie. Ani osobné, ani stranícke rozhodnutie nechcem unáhliť," povedal pre TASR.

Pokračovanie článku >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:04