StoryEditor

Emerson Electric Slovakia - významný výrobca a zamestnávateľ

11.10.2005, 00:00

HISTÓRIA SPOLOČNOSTI -- VÝZNAMNÉ MEDZNÍKY
Významné miesto medzi výrobcami a zamestnávateľmi v oblasti elektrotechnického priemyslu patrí firme Emerson Electric Slovakia, s.r.o. Toto postavenie možno zreteľne kvantifikovať dvomi základnými údajmi: ročný objem produkcie predstavuje viac ako 3 miliardy korún, počet zamestnancov presiahol tisícsto. O medzinárodnom rozmere hovorí, že spoločnosť patrí medzi najväčších stredoeurópskych výrobcov motorov pre bielu techniku - teda práčky, sušičky a umývačky riadu. O kvalite zasa svedčí, že hlavnými odberateľmi týchto elektromotorov sú poprední svetoví výrobcovia bielej techniky - Whirlpool Merloni, Zanussi Candy a Gorenje. Takéto výsledky dosahuje Emerson Electric Slovakia po niečo viac než desiatich rokoch od svojho etablovania na Slovensku. Americká, svojím charakterom však nadnárodná korporácia Emerson sa začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodovala medzi viacerými možnosťami, voľba napokon padla na priestory vtedajšej akciovej spoločnosti VUMA Nové Mesto nad Váhom. 24. november 1993 bol oficiálnym dňom vzniku Emerson Electric Slovakia, s. r. o. - a už v marci nasledujúceho roku tu vyrobili prvé statory. Ich vysoká kvalita presvedčila, že tejto fabrike patrí budúcnosť. "Odvtedy sa Emerson Electric Slovakia s. r. o. ako súčasť firmy EAME (Emerson Appliance Motor Europe) so sídlom v Moncalieri pri Turíne zmenil na významnú a prosperujúcu fabriku na výrobu elektromotorov pre bielu techniku", uvádza riaditeľ spoločnosti Marek Mišaga a dodáva: "Za toto obdobie sme zaznamenali impozantný rast výrobných kapacít, finančných a ľudských zdrojov a stali sme sa jedným z najväčších výrobcov elektromotorov v strednej Európe. Tento úspech sa nerodil jednotlivými akciami, ale vďaka systematickej a nepretržitej tímovej práci."

HODNOTY KULTÚRY EMERSON
Jedným zo zdrojov týchto úspechov je spojenie skúseností a kultúry slovenských, talianskych a amerických pracovníkov. Dosiahnuté výsledky logicky vyústili od roku 2003 do riadenia spoločnosti plne slovenským manažmentom. Ako však podčiarkuje Marek Mišaga, firemná kultúra a hodnoty Emerson Electric Slovakia stavajú na princípoch nadnárodnej korporácie Emerson. V tomto duchu je úspech spoločnosti založený na: -úspechu a spokojnosti zákazníkov -snahe dosiahnuť špičkovú svetovú úroveň vo výrobných ukazovateľoch -kontinuálnom zlepšovaní a redukcii nákladov -rešpektovaní etiky zamestnancov a okolia spoločnosti. Firma zaznamenala prudký rozmach najmä od roku dvetisíc. Vtedajšia výroba okolo dva milióny elektromotorov sa zvýšila na súčasnú ročnú produkciu približne šesť miliónov, tomu zodpovedá tiež takmer trojnásobné zvýšenie počtu pracovníkov. V roku 2004 bolo úsilie spoločnosti byť preferovaným dodávateľom pre svojich zákazníkov ocenené Národnou cenou kvality.

VYTVÁRANIE PRACOVNÝCH PRÍLEŽITOSTÍ A SPOLUPRÁCA SO ŠKOLAMI
Popri kvalitatívnom a technologickom zdokonaľovaní je práve stála pozornosť ľudskému faktoru kľúčom pre ďalší rozmach spoločnosti. Manažér ľudských zdrojov Matej Glos zdôrazňuje, že Emerson Electric Slovakia robí všetko preto, aby bola nielen významným, ale aj dobrým zamestnávateľom. Príťažlivé pracovné možnosti tu sú najmä pre absolventov elektrotechnických a strojárskych stredných škôl. Výhodou je, že priamo v Novom Meste nad Váhom i v neďalekej Starej Turej zo škôl takéhoto zamerania prichádzajú kvalifikované pracovné sily. Emerson nečaká pasívne, ale s týmito školami rozvíja aktívnu spoluprácu prostredníctvom učňovskej praxe a materiálno-technickej podpory. Uplatnenie v Emerson Electric Slovakia však nájdu aj nekvalifikovaní pracovníci na miestach, kde postačuje zaučenie a zaškolenie. Až 58 percent zamestnancov sú ženy, ktoré sú najmä vďaka svojej trpezlivosti a precíznosti pri práci vhodné na niektoré pozície. Rozmach produkcie i rozbeh nových výrob si vyžaduje aj vysokoškolsky pripravených odborníkov predovšetkým s elektrotechnickým a ekonomickým vzdelaním. Z Trenčianskej univerzity už vychádzajú absolventi mechatroniky a s touto školou má Emerson logicky prioritný záujem rozvíjať spoluprácu, príležitosť však majú aj mladí odborníci z iných univerzít. Odborným špecialistom a manažérom firma poskytuje možnosť prehĺbiť si kvalifikáciu prostredníctvom masterského dvojsemestrálneho štúdia priemyslového inžinierstva na Žilinskej univerzite. V spoločnosti s nadnárodným prepojením je pre nich samozrejmosťou angličtina, vo firme má však možnosť každoročne takmer sto pracovníkov zdokonaľovať sa v tomto jazyku i v taliančine. Matej Glos podčiarkuje predovšetkým istotu práce, stabilitu a priaznivú perspektívu v Emerson Electric Slovakia. Mzdový systém umožňuje rýchly postup, ten kto vie a chce, môže za pomerne krátky čas prejsť celou mzdovou stupnicou až k hornej hranici. Kľúčové pre to sú dve hodnoty: kvalita a efektívnosť. Ich napĺňanie je zárukou istoty zamestnania a dobrého zárobku. K dobrej pracovnej atmosfére prispieva tiež sociálny program a otvorená komunikačná politika. Priemerný vek zamestnancov je niečo cez tridsať rokov. Tento údaj i história hovoria, že Emerson Electric Slovakia je mladá firma. Jej doterajší rozvoj a dosiahnuté výsledky však jasne hovoria, že má sľubné perspektívy a silný potenciál.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:37