StoryEditor

OSN oslavuje 60. narodeniny

23.06.2005, 00:00
Vznik Organizácie Spojených národov (OSN) bol múdrym štátnickým činom a reakciou politických predstaviteľov víťazných mocností na hrôzy II. svetovej vojny.

"My, ľud Spojených národov, odhodlaní uchrániť budúce pokolenia pred pohromou vojny, ktorá dvakrát v priebehu nášho života priniesla ľudstvu nevysloviteľné strasti, vyhlásiť znovu svoju vieru v základné ľudské práva, v dôstojnosť a hodnotu ľudskej osobnosti, v rovnaké práva mužov a žien i veľkých a malých národov." Takto znejú stále aktuálne úvodné slová Charty Organizácie Spojených národov, podpísanej 26. júna 1945 v San Francisku v USA.
Mladšia sestra. Svetový konflikt, ktorý trval šesť rokov znovu potvrdil, že svojvoľnému správaniu sa veľmocí dokáže čeliť len medzinárodná organizácia vybudovaná na dobre premyslených bezpečnostných a humanitných princípoch. Inštitucionalizácia kolektívnej bezpečnosti a ochrany ľudských práv sa začala v Európe dôsledne presadzovať až po I. svetovej vojne. V roku 1919 počas Parížskej mierovej konferencie vznikla Spoločnosť národov, predchodkyňa súčasnej OSN. Je paradoxné, že podnet na jej vytvorenie síc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/historia, menuAlias = historia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 21:34