StoryEditor

Medziročný rast objemu dát -- 80 percent!

19.03.2007, 23:00

Informácie sú všade okolo nás, informácie znamenajú dáta, veľa informácií niekedy môže znamenať aj vážny problém. Deň čo deň sa vytvárajú a ukladajú obrovské kvantá informácií. Analytici v IDC odhadujú rast dát vo výške približne 80 % ročne vo všetkých spoločnostiach -- veľkých aj malých. Ak sa podniky spoliehajú na aplikačný softvér s množstvom dát, musia mať istotu, že dáta môžu obnoviť veľmi rýchlo, a to bez ohľadu na príčinu. Preto je ochrana dát nielen odporúčanou funkciou, ale stáva sa i významnou súčasťou celkovej stratégie IT.

Viaceré firmy dokážu uvážiť dosah straty dát, ale väčšina z nich nemá zavedenú explicitnú stratégiu, ktorá takéto prípady rieši. Aj keď zavedenie stratégie ochrany dát neodstráni riziká, zvýši pravdepodobnosť prežitia spoločnosti a obnovy obchodovania. Prieskumy ukazujú, že najrozšírenejšou príčinou straty dát a odstávky je zlyhanie počítača a systému, ale veľké percento problémov spôsobujú aj ľudské chyby.

Pri vysokých nákladoch na prestoje a stratu dát je životne dôležité, aby podniky investovali do vhodnej ochrany dát. Pri návrhu treba zvážiť tri základné kritériá:

˙ čas obnovy -- ako rýchlo chcete obnoviť dáta po výpadku;
˙ bod obnovy -- ako aktuálne musia byť obnovené dáta;
˙ kapacitu dát -- koľko dát treba obnoviť.

Pokiaľ odpoviete tieto základné otázky, budete si vedieť vybrať správne riešenie.


ZÁLOHOVANIE NA DISKY
Zálohovanie na disky je ideálne pre podniky, ktoré prevádzkujú aplikácie 24 x 7 a vyžadujú rýchly, náhodný prístup k dátam, resp. okamžité obnovenie prevádzky v prípade havárie. Pri zálohovaní na disky sa zvyknú využívať aj špeciálne vlastnosti diskových polí, resp. virtuálnych knižníc (snapshoty, klony a pod.).

ZÁLOHOVANIE NA PÁSKY
Malé a stredné podniky dávajú často prednosť zálohovaniu na pásky. Dôvodom sú nižšie náklady na uchovanie dát v porovnaní so zálohovaním na disky. Páskové médiá poskytujú lepšiu mechanickú odolnosť a sú určené na uskladnenie mimo pracoviska. Páskové mechaniky podporujú vysoké prenosové rýchlosti pri sekvenčných operáciách a veľmi zaujímavé sú aj súčasné kapacity jednotlivých médií.

KOMBINOVANÉ ZÁLOHOVANIE NA DISKY A PÁSKY
Čoraz častejšie sa uplatňuje tzv. viacúrovňové zálohovanie, v rámci ktorého sa zálohy vykonávajú rôznymi technológiami a rôznymi produktmi. Dôvodom je kombinácia jednotlivých výhod, ktoré poskytujú oba prístupy. Diskový priestor sa využíva ako 1. stupeň, z ktorého možno veľmi rýchlo obnoviť dáta v prípade ich výpadku, straty alebo poškodenia. Dáta sa vzápätí alebo s časovým odstupom kopírujú na páskové zariadenia, na tzv. 2. stupeň. V rámci procesu kopírovania možno vytvoriť viacero kópií, ktoré možno uložiť na rozličných miestach.

NÁVOD NA ÚSPECH
Bez ohľadu na to, aké riešenie je pre vás najlepšie, dodržanie tohto jednoduchého návodu zvýši úroveň ochrany vašich dát:

˙ urobte si inventúru všetkých dát podľa ich dôležitosti;
˙ stanovte, ktoré údaje si vyžadujú veľmi rýchly čas obnovy a tie, ktoré si môžete dovoliť obnoviť neskôr;
˙ aspoň raz týždenne vykonajte kompletnú zálohu dát a médiá umiestnite mimo pracoviska do trezoru;
˙ priebežne si vyskúšajte obnovu údajov z pásky;
˙ kupujte iba osvedčené technológie, ktoré garantujú kompatibilitu a podporu do budúcnosti;
˙ zvážte možnosť kombinovaného zálohovania na disky aj pásky;
˙ vytvorte si viacero kópií a uložte ich na rozličných miestach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:15