StoryEditor

HP v serveroch vedie

18.12.2006, 23:00

Už osemnásty štvrťrok za sebou sa spoločnosti HP podarilo vyexpedovať viac serverov ako ktorémukoľvek inému veľkému predajcovi na globálnom serverom trhu. Vyplýva to z údajov za tretí štvrťrok 2006, ktoré zverejnila analytická firma IDC. Rast spoločnosti HP prekonal rast zvyšku trhu v segmente blade serverov, kde spoločnosť dosiahla medziročný nárast príjmov o 43,8 %. Spoločnosť zároveň rástla rýchlejšie ako zvyšok trhu aj počtom vyexpedovaných kusov blade systémov, pri ktorých dosiahla trhový podiel 35 percent. To je viac ako trojnásobok v porovnaní s konkurentom na treťom mieste.
V sektore výkonných výpočtových systémov sa spoločnosť HP umiestnila na prvom mieste z hľadiska príjmov (s trhovým podielom 34,5 percenta). Pritom rástla rýchlejšie ako zvyšok trhu, a to tak v oblasti príjmov, ako aj počtom vyexpedovaných kusov. Vďaka medzištvrťročnému rastu na úrovni 13,2 percenta sa HP podarilo poraziť zvyšok trhu z hľadiska príjmov takmer dvojnásobne. Objem jej dodávok pritom vzrástol o 5,7 percenta. Na porovnanie, zvyšok trhu stagnuje.
Najvýraznejšie výsledky uvedené v celosvetovej správe analytickej firmy:
HP si udržala svoju pozíciu svetového predajcu č. 1, keď jej podiel na celkovom počte vyexpedovaných kusov dosiahol 28,8 percenta, pričom spoločnosť rástla rýchlejšie ako trh.
HP pokračovala vo svojej dominancii na trhu s x86 servermi, keď svoje vedenie zvýšila na 33,1 percenta z hľadiska príjmov a stala sa opätovne jednotkou podľa počtu vyexpedovaných kusov. Ide pritom o 41. štvrťrok za sebou, v ktorom dosiahli servery HP ProLiant prvenstvo na x86 serverovom trhu.
Na vysokokonkurenčnom trhu so servermi osadenými procesormi AMD Opteron(TM) sa spoločnosti HP podarilo zvýšiť tak príjmy, ako aj počet dodaných kusov, keď svoj trhový podiel podľa príjmov zvýšila na 47 percent. HP vedie aj na trhu so servermi osadenými 64-bitovými procesormi Intel Xeon (X/EM64T) s podielom 32,6 percenta podľa príjmov, pričom tie medziročne vzrástli o 12,1 percenta.
HP je jednotkou z hľadiska kombinovaných príjmov za Windows, Linux a UNIX servery, keď tieto tri operačné systémy predstavovali viac ako 96 percent všetkých serverov vyexpedovaných na celom svete.
V segmente linuxových serverov spoločnosť HP získala ďalších 6 percentuálnych bodov z hľadiska príjmov a zároveň dokázala rásť výrazne rýchlejšie ako trh s medziročným nárastom o 28,2 percenta, čím si upevnila vedúce postavenie na linuxovom trhu.
V trhovom segmente EPIC/Itanium systémov si spoločnosť HP udržala svoje prvenstvo tak z hľadiska príjmov, ako aj podľa počtu dodaných kusov, keď medziročný rast jej príjmov dosiahol 39,6 percenta.
HP si zároveň udržala prvú pozíciu na celosvetových príjmoch za unixové systémy najvyššej triedy, keď sa jej tiež podarilo ukrojiť z trhových podielov svojich konkurentov v segmente unixových systémov základnej triedy z hľadiska príjmov aj podľa počtu vyexpedovaných kusov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:04